Voor het eerst hebben onderzoekers het genoom van een inwoner van Pompeii gesequencet (en hij lijkt dubbele pech te hebben gehad)
Niet alleen kreeg hij een hevige vulkaanuitbarsting voor de kiezen; hij leed mogelijk ook aan tuberculose.
Niet alleen kreeg hij een hevige vulkaanuitbarsting voor de kiezen; hij leed mogelijk ook aan tuberculose.
Eén van de oudste vragen in de paleontologie is nu eindelijk beantwoord.
Uitwerpselen van de bouwers van Stonehenge onthullen dat het vlees dat zij tijdens feestmaaltijden nuttigden, lang niet altijd goed gegaard was. En zo liepen de prehistorische bouwvakkers parasieten op.
In een grot in Laos - op duizenden kilometers afstand van de Siberische grot waarin jaren geleden de eerste resten van Denisovamensen werden ontdekt - hebben onderzoekers een kies ontdekt die hoogstwaarschijnlijk aan een jong Denisova-meisje toebehoorde.
Het gaat vermoedelijk om jachtvallen voor groot wild, gebouwd door jager-verzamelaars die al voordat het befaamde megalithische monument verrees door het gebied zwierven.
Een ontdekte misvormde tand die aan deze gevreesde haai toebehoorde, laat zien dat zelfs dit gigantische roofdier voor sommige vissen moest uitkijken.
De ontdekte figuren stellen mogelijk geesten uit de onderwereld voor, die in de donkerste holtes van een grot levensgroot zijn vereeuwigd.
Het idee dat vroegmiddeleeuwse heersers dagelijks plaatsnamen aan met vlees afgeladen eettafels kan de prullenbak in, zo stellen Britse historici nadat ze het dieet van Angelsaksische mensen onder de loep hebben genomen.
In de Alpen, op zo'n 2800 meter hoogte, hebben onderzoekers opvallend grote resten van drie verschillende ichthyosaurussen teruggevonden. En dat roept een interessante vraag op: werden deze zwemmende reptielen soms veel groter dan we voor mogelijk hielden?
Jagers en verzamelaars waren duizenden jaren voor Stonehenge verrees al actief in het omringende gebied, dat in die tijd al een vrij open karakter moet hebben gehad. Dat stellen onderzoekers.
Onschuldig uitziende en in tal van musea wereldwijd te bewonderen vaasjes kunnen tijdens de gevechten in het middeleeuwse Jeruzalem weleens voor behoorlijk wat ellende hebben gezorgd.
Nieuw onderzoek van een internationaal team van wetenschappers onthult meer dan zij ooit hadden durven hopen.