Botsende sterrenstelsels zorgen voor kosmische vuurwerkshow
De ruimtefoto van de week is deze beroemde Hubble-foto van twee botsende sterrenstelsels.
De ruimtefoto van de week is deze beroemde Hubble-foto van twee botsende sterrenstelsels.
De bekende meteorenzwerm Perseïden is binnenkort weer aan de nachtelijke hemel te aanschouwen. Al is er dit jaar wel een klein probleempje: de volle maan.
De adembenemende foto verschaft meer inzicht in hoe het stelsel al miljarden jaren lang aan verandering onderhevig is.
Er is iets raars aan de hand met de radiosignalen uit sterrencluster Abell 3266: ze komen telkens nét van een andere plek dan waar sterrenkundigen ze verwachten. Hoe kan het dat de data van de telescopen zo afwijken van de natuurkundige modellen?
Deze maand kregen we de eerste foto's te zien van de James Webb-telescoop, waaronder een detailfoto van de Carinanevel. Deze nevel is 7.600 lichtjaar van de aarde verwijderd.
De toekomstige Mars Sample Return-missie is weer in een nieuw jasje gestoken: de rover is van de baan en wordt vervangen door Marshelikopters - met dank aan Ingenuity.
De temperatuur schommelt er licht rond een aangename 17 graden Celsius.
Onze moederster blijkt er in verrassend korte tijd voor te kunnen zorgen dat gesteenten op de planetoïde in stukken uiteenvallen.
Een unicum in de sterrenkunde: burgerwetenschappers ontdekken een uniek en extreem helder zonnestelsel, bestaande uit liefst drie grote sterren die om elkaar heen cirkelen.
Ook dwergplaneten hebben hoge bergen. In 2015 arriveerde de Dawn-ruimtesonde bij dwergplaneet Ceres en fotografeerde daar deze reus: Ahuna Mons.
Saturnus heeft een prachtige ringenstelsel. En Jupiter zou - afgaand op zijn omvang - een nog groter ringenstelsel moeten hebben. Maar dat is niet zo. En dat komt door zijn manen.
Mocht het op die datum niet lukken, dan zouden eventueel 2 of 5 september een optie kunnen zijn.