Wetenschappers jagen op het oudste ijs op aarde
Het ijs - dat zo'n 2700 meter diep in de Antarctische ijskap verstopt zit - zou tot wel 1,2 miljoen jaar oud kunnen zijn en een groot raadsel omtrent ons klimaat kunnen ophelderen.
Het ijs - dat zo'n 2700 meter diep in de Antarctische ijskap verstopt zit - zou tot wel 1,2 miljoen jaar oud kunnen zijn en een groot raadsel omtrent ons klimaat kunnen ophelderen.
Ook hier nam het opiatengebruik vanaf het eind van de vorige eeuw schrikbarend snel toe. En daarmee groeide ook de vrees voor 'Amerikaanse toestanden'. Maar dat doemscenario lijkt afgewend.
De heersende opvatting is dat de Portugezen de beroemde zeekaart maakten. Maar dat is zeer onwaarschijnlijk, zo stelt een Nederlandse onderzoeker.
Zwevend naar je werk. Niet van gelukzaligheid. Maar met een innovatief transportmiddel dat weinig stroom verbruikt en ook nog eens goed is voor het klimaat. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar er wordt aan gewerkt!
Het afsteken van vuurwerk is al tientallen jaren gemeengoed tijdens de jaarwisseling. Maar of het een blijvende traditie is, valt te betwisten.
Traditiegetrouw sluiten we het jaar af met een lijst van de mooiste ruimtefoto’s. Ruim 900 bezoekers kozen de volgende tien foto’s.
Geen ongemakkelijke stiltes deze kerst, want we zijn in ons archief gedoken en hebben negen opmerkelijke nieuwsfeitjes uit 2021 voor je opgediept. Daarmee kom je de kerstmaaltijd wel door!
Het aftellen is begonnen. De machtige James Webb Space-telescoop gaat deze week de lucht in. Het is het startsein van een missie die verstrekkende gevolgen kan hebben voor ons begrip van de kosmos.
Recent werd bekend dat in Europa vandaag de dag naar schatting 600 miljoen minder vogels rondvliegen dan in 1980. Maar hoe zit dat in Nederland?
Tijdens deze pandemie verspreidt niet alleen het coronavirus zich razendsnel. Ook de complottheorieën tieren welig.
Ook griepwetenschappers tasten na twee coronajaren waarin de griepvirussen geen schijn van kans maakten, volledig in het duister.
Terwijl rijke landen al bezig zijn met boostershots, hebben arme landen nog niet eens alle kwetsbare ouderen tegen corona gevaccineerd. Maar een oplossing lijkt nabij.