Winnie de Pooh gespot op Mars? Natuurlijk (niet)

Deze heuvel op Mars lijkt op een beer. Twee kraters vormen de ogen en een ingestort V-vormig gebied is de neus. Natuurlijk is het een optische illusie, maar wel eentje die zeer goed is gelukt.

De foto is eind 2022 gemaakt door de Mars Reconnaissance Orbiter. Het is niet de eerste keer dat astronomen bekende vormen en objecten lijken te zien op de rode planeet. Eerder vonden wetenschappers al een gezicht op Mars, bomen, Ghandi en een bijzondere deur. Eerder dit jaar werd aan dit lijstje een avocado toegevoegd.

Het is niet gek dat wij mensen iets herkenbaars lijken te zien in bergen, kraters en andere tafarelen op de rode planeet. Dit gebeurt namelijk ook in het dagelijks leven. Dit psychische verschijnsel wordt pareidolie genoemd. Ander mooie voorbeelden van pareidolie zijn dieren in wolken of een gezichtje in het schuim van je latte macchiato.

Je vraagt je misschien af: waarom zien we deze gezichten en voorwerpen? Ons brein heeft een sterke behoefte om verbanden te leggen tussen dingen die we tegenkomen. Dit komt goed van pas bij het herkennen van vormen die op eventueel gevaar kunnen wijzen, zoals bijvoorbeeld het silhouet van een roofdier. Maar soms loopt ons brein een beetje te hard van stapel en ziet het verbanden of patronen die er niet zijn.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we een indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd