Meer geduld en minder tijd op de telefoon: dit zijn de meest gehoorde goede voornemens voor 2024

Het begint zo langzamerhand weer tijd te worden om na te denken over goede voornemens voor volgend jaar. Er is een nieuw onderzoek verschenen dat alvast aan Amerikaanse ouders heeft gevraagd wat zij volgend jaar graag willen bereiken. De meesten willen het roer drastisch omgooien.

Zo hebben de meeste moeders en vaders het goede voornemen om meer geduld te hebben en om minder op hun telefoon te zitten. Ook willen ze hun kinderen gedisciplineerder opvoeden en willen ze gezondere gezinsgewoonten opbouwen. De wetenschapper Sarah Clark heeft meegeholpen aan het onderzoek. Zij laat weten: “ons onderzoek lijkt te suggereren dat ouders zich vaak willen richten op het verbeteren van hun ouderschap. Ze willen meer betrokken zijn met hun kinderen door zich te richten op hun gezondheid en hoe deze in contact staan met de rest van de gemeenschap.”

Schone lei
Bijna driekwart van de ouders was door het jaar heen al bezig geweest met het bedenken en halen van doelen. Ongeveer een kwart van deze groep is van plan om vanaf volgend jaar met een schone lei te beginnen. “Mijlpaalgebeurtenissen zoals de start van een nieuw jaar geven gezinnen de kans voor zelfreflectie,” legt Clark uit. “Dit geeft ze de motivatie om hun mentale- of lichamelijke gezondheid te verbeteren.” Zo wil bijna de helft van alle ondervraagde ouders volgend jaar gezondere maaltijden op tafel zetten.

Wensen van kinderen
Echter zijn de ouders niet de enigen die goede voornemens hebben voor volgend jaar. Zo geven veel Amerikanen aan dat hun kinderen zichzelf volgend jaar ook graag willen verbeteren. Veel van hen willen dit bereiken door zich te focussen op het behalen van goede resultaten. Zo willen sommigen hoge cijfers halen op school en aspireren anderen vooral een succesvolle tijd tijdens het sporten. Volgens de ondervraagde ouders willen tieners tussen de 15 en 18 jaar vooral gezonder eten en meer sporten, terwijl kinderen tussen de 11 en 14 jaar hoofdzakelijk nieuwe dingen willen meemaken.

Samen succes vieren
In totaal zijn er meer dan 2000 Amerikaanse ouders ondervraagd. Veel van hen hebben verschillende manieren ontwikkeld om hun kinderen te steunen. Zo moedigen de meeste ouders de pogingen van hun kind aan om te verbeteren. Meer dan de helft van de ondervraagden helpt het kind direct. Clark is hier erg positief over: “We weten allemaal hoe vaak het voorkomt dat goede voornemens uiteindelijk in de prullenbak belanden. Het is dan ook essentieel om deze voornemens serieus te nemen.” Zo is het volgens de wetenschapper belangrijk om specifieke en realistische doelen te stellen. Ook is het goed om genoeg tijd in te plannen om de doelen te kunnen behalen.

Goede voornemens helpen
“Het stellen van doelen kan kinderen enorm helpen om zich verantwoordelijk te gedragen in het leven,” concludeert Clark. “Ouders kunnen hun kinderen hierbij helpen door als een voorbeeld voor ze te zijn.” Zo help je als ouder niet alleen jezelf, maar ook de rest van het gezin.

Bronmateriaal

"Parents’ top resolutions: More patience, less time on phones" - UNIVERSITY OF MICHIGAN
Afbeelding bovenaan dit artikel: Nadezhda1906 from Getty Images (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd