Planetoïde Kamo’oalewa heeft geen exotische oorsprong: het is een stukje maan. Astronomen kunnen zelfs een gebied aanwijzen waar deze ruimtesteen ooit vredig in de bodem lag.
De planetoïde Kamo’oalewa is in 2016 al ontdekt. Het is een quasisatelliet van de aarde, namelijk een planetoïde die in dezelfde tijd als onze planeet om de zon draait. Hierdoor lijkt het vanaf het aardoppervlak alsof Kamo’oalewa om onze planeet draait, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. Het ruimtesteentje heeft een doorsnee van 40 tot 100 meter en draait razendsnel om zijn as.
Maar waar komt Kamo’oalewa vandaan? In 2021 ontdekten wetenschappers dat de planetoïde mogelijk een maansteen was. Om de exacte oorsprong vast te stellen ontwikkelden een team van astronomen een computermodel om een botsing op de maan na te bootsen waarbij een object zoals Kamo’oalewa zou kunnen ontstaan. Hier kwam een aantal verrassende punten uit. Zo is Kamo’oalewa niet oud en komt de chemische samenstelling overeen met maanmateriaal dat is verzameld uit de Giordano Bruno-krater. Dat niet alleen: Kamo’oalewa en het maanmonster uit Giordano Bruno bevatten allebei ook het mineraal pyroxeen.
Wetenschappers vermoeden daarom dat de planetoïde werd geboren toen circa vier miljoen jaar geleden een grote meteoriet insloeg op het maanoppervlak en de 22 kilometer grote Giordano Bruno-krater vormde. Dit verklaart ook de huidige positie van het object.
Ben je benieuwd naar de Giordano Bruno-krater? Deze krater is lastig te zien vanaf de aarde, aangezien wij altijd dezelfde kant van de maan zien. De krater ligt vanuit dit perspectief op de grens van de “voorkant” en de “achterkant” en is daarom af en toe zichtbaar als de maan een schommelende beweging maakt. Dit noemen astronomen libratie.
Er is nog geen honderd procent zekerheid dat Kamo’oalewa écht een stukje maan is, maar de astronomen zijn vrij zeker van hun zaak. Mogelijk kunnen onderzoekers tijdens toekomstige onderzoeken nog meer bewijzen vinden dat Kamo’oalewa een stukje maan is. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd!