Het Gezicht van Mars (en andere bijzondere vondsten op de Rode Planeet)

Het komt regelmatig voor dat mensen iets heel bijzonders op Mars denken te ontwaren. We zetten de meest bijzondere vondsten voor u op een rij.

Er zijn heel wat dingen die we op een planeet als Mars kunnen verwachten. Maar onderstaande waarnemingen zagen we toch echt niet aankomen.

Gandhi
In juni dachten mensen op de rode planeet Mahatma Gandhi aangetroffen te hebben. Beelden uit de database van Google Mars deden sterk denken aan de man met de snor en het kale hoofd.

Foto van Mars: ESA

Geheime basis?
David Martines deed de ‘ontdekking’ op een heel vaag kiekje van Mars en was ervan overtuigd dat hij op een soort geheime basis was gestuit. Hij liet zijn fantasie de vrije loop en stelde dat in het ‘gebouw’ dat hij ontdekt had ooit toch wel een vorm van leven had moeten wonen. Wetenschappers waren minder overtuigd en moesten concluderen dat het toch echt gezichtsbedrog was. Kosmische straling kon de witte vlek (oftewel ‘het gebouw’ van Martines) verklaren.


Nog een gezicht
Gandhi is heus niet de enige die vereeuwigd lijkt te zijn op de rode planeet. Er werden jaren eerder al ‘gezichten’ gevonden. De foto met het gezicht (zie hieronder) werd gemaakt door Viking 1. En hoewel geen enkele wetenschapper natuurlijk hardop durfde toe te geven dat buitenaards leven dit kunstwerk wellicht had vervaardigd, stuurde NASA er de afgelopen jaren toch verschillende voertuigen op af. Die maakten betere foto’s van het ‘gezicht’ en zo werd door de jaren heen steeds duidelijker (letterlijk!) dat het eigenlijk om een doodgewone heuvel gaat.

Foto's: NASA

Bomen
In 2010 gaf NASA onderstaande foto, gemaakt door de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) vrij. En het kiekje geeft een bijzonder beeld van Mars: de planeet lijkt tamelijk bebost te zijn. Maar schijn bedriegt, zo stelt NASA direct. De zwarte streepjes zijn geen bomen of struiken, maar donker zand dat steeds beter zichtbaar wordt, omdat het ijs op de heuveltjes tijdens de lente op Mars smelt. Op de grotere foto is nog beter te zien dat het om een optische illusie gaat.

Foto: NASA

Geknielde persoon
Nog zo’n bijzonder kiekje. Iemand lijkt op het oppervlak van Mars te knielen. In werkelijkheid is het gewoon een rots die toevallig een beetje wegheeft van een mens. Grappig feitje: de geknielde persoon lijkt misschien groot, maar in werkelijkheid is de rots slechts enkele centimeters hoog!

Foto: NASA

Op de één of andere manier zien wij mensen zelfs in de meest abstracte vormen iets bekends. Daar kunnen we niets aan doen: onze hersenen gaan automatisch op zoek naar kenmerken die ons bekend voorkomen. Daarom blijven claims op basis van vage foto’s ook altijd komen: er is altijd wel iets te vinden dat – hoe vergezocht ook – een beetje lijkt op de wereld waarmee we zo vertrouwd zijn.

Bovenstaande foto van de planeet Mars is gemaakt door NASA.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd