Ramses II eindelijk weer compleet: archeologen vinden na bijna 100 jaar ook de bovenste helft van zijn immense standbeeld

Amerikaanse wetenschappers hebben een onverwachte vondst gedaan: de bovenste helft van het immense standbeeld van Ramses II.

Toen collega’s van onderzoeker Yvona Trnka-Amrhein naar Hermopolis trokken, waren ze er niet eens echt naar op zoek, maar ze vonden tijdens hun archeologische activiteiten pardoes de bovenste helft van een enorm standbeeld van Ramses II. Het team was van origine op deze plek aan het werk om een bijdrage te leveren aan het behoud van de plaats en om onderzoek te doen naar papyrus. Maar ze deden en passant dus een grootse ontdekking.

Getemperd enthousiasme
Het onderzoeksteam was door het dolle heen en stelden Trnka-Amrhein – die zelf destijds in Amerika was achtergebleven om de geboorte van haar kind af te wachten – van de vondst op de hoogte. Trnka-Amrhein temperde hun enthousiasme in eerste instantie, zo vertelt ze. “Hermopolis heeft het probleem dat het in de buurt van de Nijl is gevestigd. Nadat er in 1902 de Aswan Low Dam werd gebouwd is het grondwaterniveau daar een enorm probleem geworden. Er was namelijk geen enkele garantie dat het gesteente zich nog in een goede conditie zou bevinden. Soms vinden we zandsteen dat bijna volledig uit elkaar is gevallen. Het beeld had ook een onherkenbare steen kunnen zijn.” Maar dat bleek niet het geval; tijdens de opgravingen ontdekten de archeologen dat vooral het gezicht verrassend goed bewaard is gebleven. De onderzoekers hopen binnenkort een onderzoeksverslag te publiceren over de ontdekking.

Pigment
Onze beste Ramses II werd met zijn gezicht naar beneden aangetroffen in het zand. In dit zand hebben de onderzoekers ook blauw en geel pigment gevonden dat ze graag verder willen analyseren om meer te weten te komen over het verleden van het standbeeld. Trnka-Amrhein vult aan: “Het zal erg spannend zijn om uiteindelijk de wetenschappelijke analyse van deze pigmenten in handen te hebben. We zullen hierbij kijken of we nog verdere aanwijzingen wat betreft het verleden van Egypte kunnen vinden.”

Na bijna 100 jaar weer compleet
Over het verleden gesproken; de onderkant van het standbeeld dat de wetenschappers nu ontdekt hebben, werd al in 1930 in hetzelfde gebied aangetroffen door de Duitse wetenschapper Gunther Roeder. Het huidige wetenschapsteam heeft dan ook voorgesteld om de twee delen met elkaar te verenigen. De verwachting is momenteel dat dit verzoek goedgekeurd zal worden – alhoewel dat dus nog niet helemaal zeker is.

Mozes
De onderzoekers geven aan dat de ontdekking significant is, omdat Ramses II behoort tot de bekendste farao’s ooit. Dat heeft hij, onder meer, te danken aan een sleutelrol in de films The Prince of Egypt, The Ten Commandments en in het gedicht Ozymandias van Percy Bysshe Shelley. Ramses II zou dus dé farao zijn geweest die voorkomt in het verhaal van Mozes. Vooralsnog is dan ook nog niet helemaal zeker wat er uiteindelijk met het (samengestelde) beeld zal gebeuren, maar de onderzoekers speculeren dat het waarschijnlijk in een (lokaal) museum terecht zal komen. Voor nu zetten de wetenschappers hun onderzoek dan ook braaf voort: naar papyrus, zoals van origine de bedoeling was. Maar inmiddels dus ook zeker naar het immense puzzelstukje dat eindelijk terecht is.

Bronmateriaal

"Archaeologists unearth top half of Ramesses II" - Colorado Arts and Sciences Magazine
Afbeelding bovenaan dit artikel: boonsom from Getty Images (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd