Uranus slechts een gladde, saaie, blauwe bal? Deze nieuwe, spectaculaire foto’s van Webb bewijzen het tegendeel

De nieuwe foto’s tonen een dynamische wereld vol met ringen, manen, stormen en andere fascinerende atmosferische kenmerken.

Toen ruimtesonde Voyager 2 in 1986 langs Uranus vloog, leek de planeet op het eerste gezicht een vrijwel egale, solide blauwe bal te zijn. Maar deze oude perceptie van Uranus wordt volledig weerlegd door nieuwe, indrukwekkende beelden van ruimtetelescoop James Webb. In plaats van een saaie, gladde verschijning, onthult Uranus zich nu als een buitengewone ijsreus met opmerkelijke details. Het bewijst dat deze verre planeet in werkelijkheid veel dynamischer en intrigerender is dan gedacht.

Meer over Uranus
Uranus, de zevende planeet in ons zonnestelsel, onderscheidt zich als een buitengewoon exemplaar. In tegenstelling tot alle andere planeten in ons zonnestelsel draait Uranus bijna perfect op zijn kant, vergelijkbaar met een tollend varken aan het spit. Deze unieke oriëntatie leidt tot extreme seizoenen, waarbij de polen van de planeet vele jaren achtereen baden in constant zonlicht, gevolgd door een gelijk aantal jaren van complete duisternis. Op Uranus verlopen de seizoenen uiterst traag, omdat het maar liefst 84 jaar duurt voordat Uranus één omloop rond de zon heeft voltooid. Vanwege de chemische samenstelling van zijn inwendige wordt de planeet geclassificeerd als een ijsreus. Het wordt aangenomen dat het merendeel van zijn massa bestaat uit ‘ijzige’ materialen zoals water, methaan en ammoniak, die een kleine, rotsachtige kern omringen.

Recentelijk heeft de James Webb-telescoop van NASA zijn ogen op Uranus gericht, een ongewone en mysterieuze ijsreus gelegen in de buitenste regionen van ons zonnestelsel. Deze telescoop is zeer sterk in het waarnemen van infrarood licht. En dankzij Webb’s ongekende infraroodresolutie krijgen we nu dus een verbluffend helder beeld van deze nog altijd mysterieuze planeet.

Foto’s
Hieronder zijn de foto’s te bewonderen. Op de beelden pronken ringen, manen, stormen en andere atmosferische kenmerken, waaronder een seizoensgebonden poolkap.

Op deze afbeelding van Uranus zijn de seizoensgebonden noordelijke poolkap en de zwakke binnenste en buitenste ringen te zien. In deze Webb-afbeelding zijn ook 9 van de 27 manen van de planeet zichtbaar (beginnend op 2 uur). Afbeelding: NASA, ESA, CSA, STScI

Ringen
Allereerst vallen de fantastische ringen van Uranus op. Dankzij Webb’s buitengewone gevoeligheid is het zelfs gelukt om de zwakke binnenste en buitenste ringen van Uranus gedetailleerd vast te leggen. De interessantste is zonder twijfel de moeilijk waarneembare Zeta-ring – de uiterst zwakke en onscherpe ring die het dichtst bij de planeet ligt.

Manen
Daarnaast heeft Webb ook veel van de 27 bekende manen van de planeet vastgelegd, zelfs enkele kleine manen binnen de ringen (klik voor een vergroting).

Een geannoteerde groothoekafbeelding van Uranus, waarop enkele van zijn 27 manen en een paar opvallende sterren zijn aangeduid. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, STScI

Stormen
In de omgeving en onder de zuidelijke grens van de poolkap van Uranus zijn diverse heldere stormen waarneembaar. De frequentie en locatie van deze stormen in de atmosfeer van Uranus lijken beïnvloed te worden door zowel seizoensgebonden als meteorologische factoren.

Poolkap
Een ander opvallend kenmerk is de seizoensgebonden noordelijke poolkap van de planeet. In de recente foto’s van Uranus komen bepaalde details van de seizoensgebonden noordelijke poolkap nu duidelijker naar voren vergeleken met eerdere beelden van Webb die eerder dit jaar zijn gemaakt. Deze omvatten de heldere, witte binnenste kap en de donkere strook aan de onderkant van de poolkap, in de richting van de lagere breedtegraden.

Omdat Uranus op zijn kant roteert met een helling van ongeveer 98 graden, ervaart het de meest extreme seizoenen in ons zonnestelsel. Gedurende bijna een kwart van elk Uraniaans jaar ontvangt één pool voortdurend zonlicht, terwijl de andere helft van de planeet in een langdurige, 21 jaar durende duistere winter wordt gehuld.

Doordat Uranus op zijn zij draait (zie kader), lijkt de poolkap prominenter te worden wanneer de pool naar de zon wijst en meer zonlicht ontvangt. Deze fase staat bekend als het solstitium. Uranus bereikt zijn volgende solstitium in 2028, en astronomen kijken reikhalzend uit naar mogelijke veranderingen in de structuur van deze kenmerken. Webb zal dan ook een belangrijke rol spelen bij het ontrafelen van de invloeden van seizoens- en meteorologische factoren op de stormen van Uranus. Dit is van groot belang, aangezien het astronomen zal helpen begrijpen hoe de ingewikkelde atmosfeer van de planeet precies werkt.

Al met al verschaffen de nieuwe beelden waardevolle nieuwe inzichten in de nog altijd raadselachtige Uranus. Deze gedetailleerde waarnemingen, vooral van de nabije Zeta-ring, zullen van onschatbare waarde zijn bij het voorbereiden en plannen van toekomstige missies naar Uranus. Maar dat niet alleen. Het onderzoeken van deze ijsreus kan astronomen namelijk ook inzicht verschaffen in de vorming van vergelijkbare planeten van soortgelijke grootte en hun atmosferische verschijnselen in andere zonnestelsels. Deze kennis kan op zijn beurt ons begrip van ons eigen zonnestelsel als geheel verdiepen door het in een breder kosmisch perspectief te plaatsen.

Bronmateriaal

"NASA's Webb Rings in the Holidays with the Ringed Planet Uranus" - Webb Space Telescope
Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA, ESA, CSA, STScI

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd