Non-profitorganisatie plant bijna 50.000 bomen en blijkt daarmee per ongeluk ook heel veel levens te hebben gered

Onderzoekers hebben ontdekt dat in de wijken waar de bomen zijn geplant, veel minder mensen overlijden aan onder andere hart- en vaatziekten.

Bomen planten is levens redden. Dat bewijst een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Environment International. In de afgelopen 30 jaar heeft de non-profitorganisatie Friends of Trees in de drukke Amerikaanse stad Portland bijna 50.000 bomen geplant. En nu blijkt dat dit grootschalige project de gezondheid van de inwoners meer dan ten goede is gekomen.

Studie
In de nieuwe studie bestudeerden onderzoekers het aantal bomen dat in een bepaald gebied in Portland was geplant. Vervolgens analyseerden ze hoeveel mensen in ditzelfde gebied overleden waren aan hart- en vaatziekten en andere niet-accidentele oorzaken. De onderzoekers vonden een opvallend verband. Zo blijkt dat in de wijken waar meer bomen waren geplant, het sterftecijfer opvallend lager ligt: 6 procent lager voor hart- en vaatziekten en ongeveer 20 procent lager voor niet-accidentele sterfte.

Sterftecijfer
Bovendien werd het verband nog sterker naarmate de geplante bomen groeiden en verjaarden. Bomen die in de voorafgaande één tot vijf jaar waren geplant, kunnen namelijk in verband worden gebracht met een daling van het sterftecijfer van 15 procent. Maar, bomen die in de voorgaande 11 tot 15 jaar waren geplant, kunnen geassocieerd worden met een maar liefst 30 procent lager sterftecijfer. Kortom, oudere, grotere bomen gaan dus gepaard met een grotere vermindering van sterfte. 

Bomen goed voor de gezondheid
Het is overigens bekend dat bomen een gunstige invloed hebben op onze gezondheid. Maar de bevindingen uit de nieuwe studie illustreren dit wel heel goed. Wat de achterliggende oorzaak is? “Deze studie geeft helaas geen direct inzicht in de manier waarop bomen de gezondheid verbeteren,” zo schrijven de onderzoekers in een verklaring. “De ontdekking dat grote bomen een grotere impact op de gezondheid hebben, is echter veelzeggend. Grote bomen absorberen namelijk meer luchtvervuiling, matigen de temperatuur en dempen geluid: drie factoren waarvan bekend is dat ze tot sterfte leiden.”

Kosten
De bevindingen suggereren dat het planten van meer bomen een vrij simpele manier is om levens te redden. Voor wie zich zorgen maakt om de kosten, geen paniek. Zo stellen de onderzoekers dat de voordelen van het planten van bomen ruimschoots opwegen tegen de kosten van het onderhoud ervan. De jaarlijkse kosten voor het planten en onderhouden van zo’n 140 stadsbomen bedraagt volgens het team tussen de 3.000 en 13.000 dollar. Hetzelfde aantal bomen kan jaarlijks ongeveer 14,2 miljoen dollar aan geredde levens opleveren.

Kortom, natuur is dus niet alleen goed voor ons welzijn, maar ook voor onze fysieke gezondheid. We leven blijkbaar écht langer als we omringd worden door groen. Het bewijs dat blootstelling aan natuur leidt tot lagere sterfte, stapelt zich dan ook op. “Onze resultaten laten duidelijk zien dat het planten van bomen de levensduur van stadsbewoners verlengt,” besluit onderzoeker Payam Dadvand.

Wist je dat…
…onderzoekers onlangs aantoonden dat slechts één uurtje wandelen in de natuur al aanzienlijk stress vermindert? De resultaten uit de studie duiden erop dat een korte wandeling door een parkje mogelijk al een effectieve manier is om psychische problemen, met name onder stedelingen, te voorkomen. Lees er hier meer over!

Bronmateriaal

"Planting Trees Can Save Lives, Study Shows" - Barcelona Institute for Global Health

Afbeelding bovenaan dit artikel: aluxum van Getty Images Signature (via canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd