Complete schedels gevonden van nieuw soort dinosaurus

Een team van paleontologen hebben een nieuwe dinosaurussoort ontdekt, de Abydosaurus. De Abydosaurus behoorde tot de Sauropoda, een groep van dinosauriërs met lange nekken. Paleontologen vonden vier schedels van de dinosauriërs in de Amerikaanse staat Utah. Dit is een unieke vondst.

Tot nu toe hebben wetenschappers van slechts acht verschillende sauropoden schedels gevonden. Er zijn al meer dan 120 soorten Sauropoda bekend, dus de vondst van vier schedels – waarvan twee compleet – van één nieuw soort sauropod is opmerkelijk.

“Hun hoofden zijn lichter gebouwd dan de schedels van zoogdieren, omdat ze aan het eind van lange nekken zitten”, vertelt Brooks Britt, een paleontoloog van de Brigham Young universiteit. “In plaats van een paar dikke botten, bestaat de schedel van een sauropod uit veel kleine, dunne botjes die aan elkaar zitten met zacht weefsel. Meestal vallen de schedels uit elkaar na de dood.”

Toch lukte het paleontologen om een paar complete schedels uit 105 miljoen jaar oud verhard zandsteen te halen. Bekijk de bijzondere ontdekking in het filmpje hieronder.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd