Reisgedrag van mensen is voor 93 procent voorspelbaar

Slechts een kleine groep mensen reist spontaan. Dit blijkt uit een nieuwe onderzoek van wetenschappers van de Northeastern Universiteit. Menselijk reisgedrag is voor 93 procent voorspelbaar. Professor Albert-László Barabási en zijn team bestudeerden het reisgedrag van anonieme bellers.

Barabási en zijn team volgden de reizen van 100.000 anonieme mobiele telefoongebruikers. Wat blijkt: in de meeste gevallen reizen mensen tussen plekken waar ze vaker komen, bijvoorbeeld tussen werk en thuis. Slechts zeven procent van de mensen gedraagt zich spontaan en reist naar een willekeurige locatie.

“Of mensen nu korte of lange afstanden reizen, ze volgen altijd een simpel patroon”, vertelt Barabási. “Ze hebben een sterke neiging om terug te keren naar locaties, die ze al een keer bezochten.”

Ondanks dat het een interessant onderzoek is, is het logisch dat veel mensen reizen tussen vaste locaties. Veel mensen werken of studeren en zijn afhankelijk van een woon- en werkplek. De enige uitzonderingen zijn zwervers (die hebben vaak geen mobiele telefoon), toeristen, wereldreizigers en backpackers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd