Grizzlyberen dringen gebied van poolberen binnen

Steeds meer grizzlyberen dringen het gebied van poolberen binnen. Dit beweren Amerikaanse biologen. In de Canadese provincie Manitoba, waar normaal geen grizzlyberen rondlopen, zijn verschillende grizzly’s gesignaleerd. Ook in het Canadese Wapusk National Park is het niet meer opmerkelijk om een grizzlybeer aan te treffen.

“Grizzlyberen zijn nieuw in sommige gebieden”, vertelt professor Robert F. Rockwell van de City University in New York. “Ze zijn competitie en potentiële roofdieren voor poolberen die in de natuurgebieden leven.”

Professor Rockwell herinnert zich het moment dat hij een grizzlybeer zag in Wapusk. “Een studente schreeuwde: ‘Kijk daar, een grizzlybeer’. En het was zeker geen vieze poolbeer of een eland. We herkenden de bochel.”

Voor 1996 waren er geen grizzlyberen in het Wapusk National Park. Tussen 1996 en 2008 werd er negen keer een grizzlybeer gezien, waarvan drie keer in de zomer van 2009. Een opvallende stijging. “Wij maken ons daar zorgen over. Het is mogelijk dat grizzlyberen jonge poolbeertjes doden. Zowel grizzlyberen als poolberen komen dezelfde tijd uit hun winterslaap.”

De grizzlyberen hebben een flinke tocht achter de rug om het natuurgebied te bereiken. Gezien de route hebben de grizzlyberen een tijdje moeten leven van bessen. Nu sommige grizzlyberen het natuurpark hebben bereikt, lijken ze niet weg te gaan. Er zijn immers elanden, vissen en bessen, de favoriete hapjes van grizzlyberen.

“Ouderlingen van de Cree (een groep indianen die leven in het natuurpark, red.) denken dat grizzlyberen blijven, omdat er genoeg voedsel is”, vertelt Rockwell. “De vraag is nu hoe ze gaan inburgeren met andere inwoners van het natuurpark.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd