Zijn baby’s telepathisch? Ze weten precies wat een andere baby voelt!

twee baby's

Volwassenen vinden het misschien moeilijk om te begrijpen wat een baby voelt en wilt. Wil hij een flesje? Wil hij een schone luier? Of wil hij gewiegd worden? Baby’s zien in één oogwenk wat een andere baby voelt, dat wijst nieuw onderzoek uit.

Eerder ontdekte Ross Flom van de Brigham Young University al dat baby’s begrijpen hoe dieren zoals honden en apen zich voelen, maar ook welke stemming klassieke muziek uitdrukt. Als een baby vijf maanden oud is, kan hij de emoties van andere baby’s al herkennen, dat zegt Ross Flom met zijn onderzoek in het blad Infancy .

Communicatie
“Pasgeborenen kunnen niet tegen hun moeder en vader zeggen dat ze honger hebben of moe zijn. De eerste manier om mee te communiceren is middels affectie of emotie,” zegt Flom. “Het is dus niet zo verrassend dat in de vroege ontwikkeling, baby’s veranderingen in affectie leren te onderscheiden.” Baby’s herkennen de emoties van volwassenen na zeven maanden, de emoties van volwassenen die familie zijn, al na zes maanden. Om te achterhalen wanneer baby’s de emoties van hun leeftijdgenoten waarnemen en herkennen, onderwierpen Flom en zijn collega’s baby’s aan emotionele geluiden van andere baby’s en verschillende gezichtsexpressies van baby’s.

Test
Veertig baby’s van drieënhalf en vijf maanden oud, werden – één voor één natuurlijk – voor twee monitors gezet. Op de ene monitor zagen zij een video van een vrolijke, lachende baby. Op de andere monitor werd een video afgespeeld van een verdrietige, fronsende baby. Tegelijkertijd kregen de baby’s een emotionele geluid te horen van een derde baby. Dit geluid kwam dus niet overeen met de lipbewegingen van de baby’s op het scherm. Wanneer de vijf maanden oude baby’s babygelach en vrolijk gepruttel hoorden, keken zij langer naar de baby op het scherm die hierbij paste: de vrolijke, lachende baby. Wanneer deze baby’s een negatief geluid hoorde, keken zij langer naar de video van de bedroefde baby. De drieënhalf oude baby’s koppelden de geluiden heel duidelijk niet aan de juiste video.

Herkenning
Wanneer de baby’s vijf maanden oud waren, waren ze in staat de positieve en negatieve geluiden te koppelen aan de goede gezichtsexpressie. Dat ze dit op zo’n jonge leeftijd kunnen, komt waarschijnlijk doordat de geluiden en expressies hen meer bekend voorkomen. “Andere baby’s communiceren op dezelfde manier als zij doen hun positieve en negatieve emoties,” zegt de onderzoeker. Hij en z’n team stellen na hun onderzoek dat baby’s erg gevoelig zijn voor een zekere mate van emotie en deze emotie ook begrijpen.

Flom vertelt dat baby’s meer leren in hun eerste tweeënhalf levensjaar dan ze de rest van hun leven doen. “Dit maakt het belangrijk uit te zoeken hoe en wat jonge kinderen leren en hoe dit hen helpt andere dingen te leren.” Wat Flom nu nog uit wil zoeken, is of baby’s emoties nog eerder herkennen en begrijpen wanneer zij hun eigen emoties en beelden te zien en te horen krijgen.

Bronmateriaal

"Babies can read each other’s moods, study finds" – Brigham Young University.
De foto bovenaan dit artikel is van Brigham Young University (cc via news.byu.edu).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd