Vrouwen willen geen informatica studeren dankzij Sheldon Cooper

  sheldon-cooper

  Arme Sheldon. Hoewel we hier op de redactie van Scientias.nl van deze televisienerd houden, zijn sommige vrouwen niet zo’n grote fan van de presentator van ‘Fun with Flags’. Psychologen van de universiteit van Washington beweren dat minder vrouwen informatica gaan studeren, omdat ze niet houden van ‘geeky’ stereotypen.

  “Deze stereotypen zijn in strijd met de kwaliteiten die voor vrouwen belangrijk zijn”, vertelt professor Sepna Cheryan. “Vrouwen kunnen zichzelf niet identificeren met deze stereotypen en willen niet dat anderen hen zo zien.”

  Mager, bleek en niet hygiënisch
  Cheryan en haar team voerden twee onderzoeken uit. In het eerste onderzoek vroegen ze aan studenten van de universiteit van Washington en de universiteit van Stanford om de studie informatica te omschrijven. De studenten die geen informatica studeerden, associeerden informatica met intelligentie, sciencefiction, videospellen en weinig sociale vaardigheden. Sommige studenten omschreven informaticastudenten als mager, bleek en niet hygiënisch. Vrouwelijke studenten die minimaal één informaticavak volgden, noemden veel minder stereotyperingen op.

  Invloed van de media
  In het tweede onderzoek lazen mannelijke en vrouwelijke deelnemers fictieve artikelen. Eén artikel beweerde dat informaticastudenten geen nerds zijn, het andere artikel legde juist wel een verband tussen nerds en de studie informatica. Opvallend genoeg wilden meer vrouwen informatica studeren na het lezen van het eerste artikel, dan na het lezen van het tweede artikel. Bij de mannen was er geen verschil.

  Meer vrouwen
  “We moeten vrouwen laten zien wie informaticastudenten echt zijn”, concludeert Cheryan. “Dit kan een positief effect hebben op het aantal vrouwelijke aanmeldingen voor deze studie.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd