Japanse robots gaan in augustus naar het ruimtestation

robot

De schattige Japanse robots Kirobo en Mirata vertrekken op 4 augustus naar het internationale ruimtestation. Kirobo en zijn back-up worden gelanceerd vanaf het Tanegashima Space Center.

Eenmaal aan boord van het internationale ruimtestation gaat Kirobo een gesprek voeren met de Japanse astronaut Koichi Wakata. Het wordt een Japans onderonsje, waar de andere astronauten waarschijnlijk niets van meekrijgen.

Wat als astronauten sociale problemen hebben tijdens hun verblijf in het internationale ruimtestation? Of wat als toekomstige maanbewoners zich eenzaam voelen? Een robot kan hen dan gezelschap houden.

Menselijke robot
Kirobo is ongeveer 34 centimeter hoog en een kilo zwaar. De robot heeft een spraakherkenningsfunctie, herkent gezichten en kan zelf praten. Aangezien de robot vooral een sociale functie heeft, hebben de onderzoekers ervoor gekozen om de robot een vrij menselijk uiterlijk te geven, met een hoofd, twee armen en twee benen. De robot kan niet alleen met astronauten communiceren, maar ook informatie naar de aarde sturen en dus dienst doen als een soort PR-medewerker in de ruimte.

Samenwerking
De robot is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende bedrijven en onderzoeksinstellingen, waaronder de universiteit van Tokyo. Als het aan de ontwikkelaars ligt, is de robot niet het eindstation: de ervaringen die straks op aarde en in de ruimte met de robot worden opgedaan, kunnen weer gebruikt worden om een robot te ontwikkelen die nog beter in staat is om met mensen samen te leven.

Bronmateriaal

"Japan conversation robot ready for outer space" - US News & archief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd