Vind je het ook zo lastig om meer groente en fruit te eten? Een beetje scrollen door social media kan helpen – als je de juiste accounts volgt

Hoe gezond kan social media voor je zijn? Uit recent onderzoek blijkt dat het antwoord hierop verrassend kan zijn; soms vormt het net dat ene duwtje dat ervoor zorgt dat je dagelijks een appel meer eet.

Wetenschappers hebben de afgelopen jaren flink weten in te beuken op het beeld dat we van social media hebben. Zo zouden social media ervoor zorgen dat jongeren minder blij zijn met zichzelf en werken ze desinformatie en demonisering in de hand. Inmiddels hebben wetenschappers ook een positief effect van social media weten te onthullen: als je de juiste accounts volgt, is het mogelijk om een gezondere levensstijl aan te leren. Dit blijkt uit een recent onderzoek dat is gehouden door Engelse wetenschappers van Aston University. Tijdens dit onderzoek ontdekten de wetenschappers dat het slechts twee weken duurde voordat deelnemers – dankzij sociale media – een gezondere levensstijl begonnen te ontwikkelen. Onderzoeker Jason Thomas heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij legt uit: “We hebben best een hoop interessante resultaten weten te verkrijgen. De resultaten suggereren namelijk dat met relatief weinig moeite al grote voordelen behaald kunnen worden – helemaal gratis!” Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Digital Health.

Instagram
Voor het onderzoek hebben de wetenschappers in totaal 52 deelnemers geworven. Deze deelnemers werden opgedeeld in twee gelijke groepen van 26. De eerste groep werd gevraagd om social mediakanalen te volgen op Instagram die zich focussen op gezond eten. De tweede groep werd gevraagd om mediakanalen te volgen die vooral te maken hadden met interieurdesign. Vervolgens werd aan alle deelnemers gevraagd om gedurende twee weken bij te houden hoeveel ze dagelijks aten en dronken. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 22 jaar.

Tussen de resultaten van het experiment zitten inderdaad een hoop interessante vondsten. Zo ontdekten de wetenschappers dat de deelnemers van de eerste groep gemiddeld 1.4 meer fruitporties per dag aten. Niet alleen dat: ze aten ook gemiddeld 0.8 minder snacks die veel energie bevatten, zoals repen die rijk zijn aan calorieën of gezoete drankjes.

Offline versus online
De resultaten van het onderzoek zijn belangrijk, omdat veel mensen het lastig vinden om voldoende groente en fruit te eten en onderzoekers graag manieren vinden om daar verandering in te vinden. Het idee dat sociale media daar een rol in zouden kunnen spelen, is niet nieuw. Maar eerder onderzoek suggereerde juist dat niet online, maar vooral offline uitingen – zoals het ophangen van posters in kantines en cafés – nuttig kunnen zijn als je mensen gezonder wilt laten eten. Het nieuwe onderzoek heeft nu echter bewijs gevonden dat ook online interventies – die niet eens zo ingrijpend en bovendien gratis zijn – wel degelijk effect kunnen hebben. Meer onderzoek is echter nodig, zo benadrukt Thomas. “Ons toekomstige onderzoek zal zich richten op hoe langdurig de gevonden voordelen daadwerkelijk zijn.” Oftewel: of mensen die ‘gezonde’ sociale media-accounts volgen ook op de lange termijn gezond (blijven) eten.

Mede-wetenschapper Lily Hawkins heeft ook meegewerkt aan het onderzoek. Ze sluit af: “Voorgaand onderzoek heeft bewezen dat sociale normen op social media ervoor kunnen zorgen dat mensen anders gaan eten. Dit onderzoek heeft laten zien hoe deze theorie zich uiteindelijk vertaalt naar de praktijk. Natuurlijk willen we nu ook graag weten hoe we dit effect na kunnen bootsen bij een grotere groep.”

Bronmateriaal

"Aston University research finds that social media can be used to increase fruit and vegetable intake in young people" - Aston University
Afbeelding bovenaan dit artikel: marilyna from Getty Images Pro (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd