Zevende eeuws dorp gevonden in Saoedi-Arabië

Dichtbij de oevers van de Arabische Golf is een dorp uit de zevende eeuw gevonden. In het dorp zijn onder meer twintig huizen, vijf waterbronnen, aardewerken voorwerpen met inscripties, een kapotte schaar en schelpen gevonden. Het dorp komt in geen enkel geschiedenisboek voor en meer onderzoek is dan ook noodzakelijk.

“Met de materialen die we in het gebied gevonden hebben, zoals keramisch aardewerk en andere kunstwerken is het heel gemakkelijk om de periode waaruit ze komen vast te stellen,” vertelt deskundige Ali I. Al-Ghabban. Het dorp dateert uit de begintijd van de Islam.

“Het Departement van Oudheden weet al meer dan dertig jaar van dit gebied af. We ontdekten het in 1977, maar de echte opgraving begon drie maanden geleden. (…) We beginnen een opgraving als alle factoren goed zijn. Dit was het juiste moment om aan dit gebied te werken, dus hebben we dat gedaan.”

“Tot op heden hebben we twintig huizen ontdekt. We hopen nog meer te vinden. Het zijn vrijstaande huizen met elk vier of vijf kamers. Wat heel gewoon is in deze huizen is de speciale kamer voor het bewaren van dadels. De vloeren van deze kamers zijn rimpelachtig. Deze mensen bewaarden hun dadels hier en verzamelden het sap van deze dadels met behulp van de geharde rimpels.”

Elk huizenblok heeft bovendien een eigen waterbron. “Tot op heden hebben we vijf bronnen ontdekt. We weten niet of ze nog water bevatten, maar dat komen we in een later stadium wel achter.”

Hieronder ziet u enkele foto’s van het dorp. Deze foto’s zijn gemaakt door Siraj Wahab. Voor meer foto’s kunt u terecht op zijn blog door hier te klikken.

Hier ziet u de rimpelachtige fundering van de vloeren die gebruikt werden om dadels van hun sap te ontdoen.

Bronmateriaal

7th Century Village Discoverd In Saudi - Notes from Saudi Arabia

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd