Oude kano van de Maori gevonden

Een strandbezoeker heeft een bijzondere ontdekking gedaan op het Muriwai-strand van Nieuw-Zeeland. Hij vond een kano van de Maori. Deskundigen hebben het vaartuig inmiddels uitgegraven. De kano is zeven meter lang en nog vrijwel geheel intact. Het vaartuig werd door de Maori gebruikt om de rivieren te bereizen en te vissen.

“Het is moeilijk om de leeftijd van de kano vast te stellen, omdat deze misschien wel gemaakt is van een boom die al honderden jaren oud was. En er is geen omringend materiaal dat we kunnen dateren,” vertelt onderzoeker Robert Brassey. De kano – ook wel waka genoemd – mist enkele delen van de zijkant. Wellicht kan het vaartuig echter gerestaureerd worden.

Vooralsnog verblijft de waka in een regionaal depot. Het behoud van de kano heeft nu de hoogste prioriteit. Daarna zal – in overleg met de lokale maori – besloten worden wat er verder met de kano gaat gebeuren.

De Maori woonden al op Nieuw-Zeeland toen de Europeanen het eiland ontdekten. Het grootste deel van het volk heeft zich daarna aan de Europese cultuur aangepast. Een deel van de Maori leeft echter nog precies zoals hun voorouders.

Bronmateriaal

"Canoe unearthed at beach" - Stuff.co.nz

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd