Angst om geld te verliezen zit in de hersenen

Neurowetenschappers van de California Institute of Technology hebben een gebied in de hersenen gevonden dat aversie tegen het verlies van geld veroorzaakt. De amygdalae – twee amandelvormige kernen van neuronen in de hersenen – zorgen voor dit verschijnsel. De amygdalae koppelen informatie aan emoties.

Wetenschappers gebruikten twee groepen proefpersonen: mensen met goed functionerende amygdalae en mensen met niet werkende amygdalae, veroorzaakt door een zeldzame genetische afwijking. Vervolgens mochten de proefpersonen een economisch spelletje spelen.

De proefpersonen werden gevraagd om mee te doen aan verschillende kansspelen. Er was in ieder spel een gelijke kans om geld te verliezen als om geld te winnen. De winstkans was vijftig procent. In de eerste ronde konden mensen of twintig dollar winnen of vijf dollar verliezen. De meeste mensen namen deel. In de tweede ronde konden mensen of twintig dollar winnen of twintig dollar verliezen. De meeste mensen weigerden hier aan mee te doen. In de laatste ronde konden mensen twintig dollar winnen of vijftien dollar verliezen. De meeste mensen deden niet mee, terwijl er meer geld te winnen was dan te verliezen.

De proefpersonen met niet werkende amygdalae waren vaker bereid om een gokje te waken dan proefpersonen met goed functionerende amygdalae. De eerste groep was niet bang om geld te verliezen.

“Dit is de eerste keer dat we bewijs vinden van een structuur in de hersenen die zorgt voor angst om geld te verliezen”, vertelt onderzoeker Benedetto de Martino van Caltech.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd