Wetenschappers vinden vrouwelijke gladiator

Archeologen hebben in Herefordshire, Engeland de restanten van een vrouw gevonden. Ze is zeer groot en gespierd. Bovendien is ze in een dure, bewerkte houten kist met ijzeren en koperen elementen aangetroffen. Dat wijst erop dat ze ooit een belangrijke gladiator is geweest.

“Toen we voor het eerst naar de botten van de benen en armen keken, wezen de aanhechtingen van de spieren erop dat dit een grote vent was,” vertelt archeoloog Robin Jackson. “Maar het bekken en het hoofd en alle andere geslachtskenmerken beweren dat het een vrouw is.”

Duur
“De kist is waarschijnlijk van hout geweest. Daar is weliswaar niets meer van over, maar we hebben spijkers en drie gigantische banden die over de gehele kist waren getrokken. gevonden. En ook nog bronzen strips die de hoeken konden verstevigen of versieren. Het is nogal een bewerkte en waarschijnlijk dure kist. En toch ziet deze persoon eruit alsof ze een heel leven hard gewerkt heeft. Dus dat is tegenstrijdig.” Er is dan ook maar één verklaring mogelijk: de vrouw was gladiator.

Offer
In het graf bevond zich ook een vleesoffer en een pot waar vuur in bewaard kon worden. Opvallend genoeg ligt de vrouw in de voorstad van wat vroeger een Romeinse plaats was, begraven. Dat is in strijd met de Romeinse regels; overledenen moesten aan de rand van de stad, op de begraafplaats ter ruste worden gelegd.

Vrouwelijke gladiatoren waren zeldzaam, maar komen wel voor in de Romeinse literatuur. Gaius Suetonius Tranquillus schrijft in zijn biografie van diverse keizers – De vita Caesarum – dat keizer Titus Flavius Domitianus het geweldig vond om te zien hoe vrouwen en dwergen in de arena tegen elkaar vochten. Veel vrouwelijke gladiatoren kwamen uit de hogere lagen van de samenleving en zouden het gevaarlijke vak hebben uitgeoefend om aandacht te trekken of hun leven wat spannender te maken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd