Wetenschappers werken aan een auto die door blinde mensen bestuurd kan worden. Naar verwachting is het eerste prototype begin volgend jaar klaar. In de auto zit een nonvisuele interface: sensoren, lasers en camera’s laten de blinde bestuurder middels vibraties weten hoe zijn omgeving eruitziet.
De onderzoekers hopen met de auto de beperkte mobiliteit van blinden te vergroten. De blinden zelf lijken er op het moment nog niet zoveel vertrouwen in te hebben, maar daardoor laten de wetenschappers zich niet uit het veld slaan.
Studenten
Tien jaar geleden startte de Amerikaanse National Federation of the Blind met het verzamelen van geld en onderzoekers om de studie mogelijk te maken. In samenwerking met studenten van Virginia Tech lijkt de auto er nu eindelijk ook echt te komen. De studenten creëerden in 2007 een auto zonder bestuurder en ontwikkelen deze nu door voor de blinde medemens.
Interface
De onderzoekers geven de auto als het ware de ogen die de bestuurder mist. Zo maakt de auto gebruik van lasers, sensoren en camera’s. De bestuurder draagt een vibrerend vest dat hem laat weten of hij harder of zachter moet rijden en waar hij de bocht om moet. Een andere mogelijkheid zijn vibrerende handschoenen of de AirPix. Het laatste is een soort scherm met diverse luchtgaatjes erin. Dit scherm verwerkt de omgeving en pompt lucht door de gaatjes op de plekken waar voertuigen, huizen of mensen staan. Zo kan de blinde de omgeving als het ware voelen.
In januari 2011 wordt de auto aan het grote publiek gepresenteerd. Naar verwachting zal het nog lang duren voordat het voertuig ook echt op de markt komt; de technologie moet eerst uitgebreid getest worden, alvorens deze in productie genomen kan worden.