Wetenschappers vinden AOW-leeftijd van 67 jaar niet eerlijk

  verouderen

  Er zijn veertigers die eruitzien als jonge goden en er zijn veertigers die op gepensioneerden lijken. Wetenschappers hebben bewijzen gevonden dat niemand op hetzelfde tempo veroudert.

  Onderzoekers volgden 954 inwoners van een dorpje in Nieuw-Zeeland, die in 1972 of 1973 zijn geboren. Zij keken naar achttien verschillende kenmerken, die iets zeggen over hoe snel iemand veroudert. Dit werd gedaan op 26-jarige leeftijd, 32-jarige leeftijd en nogmaals op de 38ste verjaardag. De resultaten zijn gepresenteerd in het wetenschappelijke vakblad The Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

  Opvallend is dat het gat steeds groter werd. Enkele 38-jarigen hadden het lichaam van een 20-jarige, terwijl anderen bijna zestig jaar leken. Sommige deelnemers stopten een periode van zes jaar met verouderen, terwijl anderen iedere twaalf maanden bijna drie jaar ouder werden. Hoewel de wetenschappers grote verschillen vonden, bleken de meeste personen een biologische leeftijd te hebben die niet meer dan een paar jaar afweek van de echte leeftijd.

  Chronologische leeftijd versus biologische leeftijd
  Op dit moment vormt de chronologische leeftijd – gebaseerd op het jaar waarin je bent geboren – de basis waar alle regels op zijn gebouwd. Zo mag je autorijden op je achttiende en moet je doorwerken tot je 67ste. Maar dit is niet eerlijk. Aangezien de één sneller veroudert dan de ander, is het beter om naar de biologische leeftijd te kijken. Zestigers die zich nog jong voelen, willen misschien graag doorwerken, maar worden nu gedwongen om te stoppen. Anderzijds zijn er vijftigers met het lichaam van een zeventigjarige, die echt niet meer kunnen, maar door moeten gaan.

  Vijfjaarlijkse screening
  Kunnen we het systeem veranderen? Misschien wel. “Het verouderingsproces is zelfs in jonge mensen goed te volgen”, zegt onderzoeker Dr Andrea Danese van Kings College London. Het is geen overbodige luxe om in de toekomst één keer in de vijf jaar je biologische leeftijd te laten bepalen. Danese: “Stel dat een dokter ziet dat je snel veroudert, dan kunnen er maatregelen genomen worden om het verouderingsproces af te remmen.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd