Gekloonde wolharige mammoet komt weer een stapje dichterbij

mammoet

Wetenschappers hebben het gen gevonden dat de wolharige mammoet een dikke vacht gaf. Deze ontdekking is goed nieuws voor onderzoekers die in de toekomst een mammoet hopen te klonen.

Hoe kloon je een mammoet?

Daarvoor hebben onderzoekers in eerste instantie het volledige genoom van de mammoet nodig. Daar kunnen ze op drie manieren aankomen. Als ze geluk hebben, kunnen ze het uit de cel van een mammoet vissen. Lukt dat niet, dan moeten ze het misschien doen met stukjes DNA. Met behulp van genetische engineering kunnen ze het genoom wellicht zelf ‘opbouwen’. Een andere mogelijkheid is het genoom van de olifant op de punten waarop het verschilt van het genoom van de mammoet aanpassen, zodat in feite het genoom van de mammoet ontstaat. Zodra de onderzoekers het volledige genetische materiaal van de mammoet hebben, kunnen ze de kern uit de eicel van een olifant verwijderen en vervolgens die eicel vullen met een celkern die het genetische materiaal van de mammoet bevat. Die eicel moet zich dan gaan delen en in de baarmoeder van een Aziatische olifant worden geplaatst, waar deze uit moet groeien tot een gezonde jonge mammoet.

Het internationale team van onderzoekers analyseerde het DNA van twee wolharige mammoeten, die 20.000 en 60.000 jaar geleden stierven. Het genoom werd vervolgens vergeleken met dat van drie Aziatische olifanten. Evolutionair gezien heeft de Aziatische olifant een sterkere band met de mammoet dan de Afrikaanse olifant.

In totaal deelden de twee mammoeten 1,4 miljoen unieke genen. Het meest opvallende gen is TRPV3. Een kleine mutatie in dit gen heeft een grote impact gehad op mammoeten. Zij konden na de mutatie beter tegen de lage temperaturen nabij de noordpool. Mogelijk kregen ze door de mutatie een dikke vacht en veel vetlagen.

De mammoet in de dierentuin
Wetenschappers willen in de toekomst het genoom van een Aziatische olifant aanpassen, waardoor er een dier ontstaat dat lijkt op de mammoet. “Dankzij dit onderzoek leren we steeds beter wat we aan de Aziatische olifant moeten veranderen om een mammoet te krijgen”, zegt onderzoeker Hendrik Poinar van de McMaster universiteit. “Het lijkt me fantastisch wanneer de mammoet opstaat uit de dood. Maar dan moeten de dieren wel in het wild worden losgelaten. Als mammoeten alleen in dierentuinen te zien zijn, ben ik absoluut niet geïnteresseerd.”

Binnen vijf jaar weer tot leven?
Op Scientias.nl passeert dit onderwerp regelmatig de revue. Meer weten? Lees hier hoe de mammoet verdween en weer terugkomt. Sommige wetenschappers voorspellen dat de mammoet binnen vijf jaar weer tot leven komt. Begin dit jaar kondigden wetenschappers de vondst van mammoetenbloed en -vlees aan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd