Streetview wordt angstaanjagend realistisch dankzij nieuw algoritme

  Op basis van V1 en V2 creëert het nieuwe algoritme C.
  Op basis van V1 en V2 creëert het nieuwe algoritme C.

  Staat jouw huis al op Google Streetview? Die kans is groot. Wanneer je een tour om je huis aflegt, merk je dat het beeld met stapjes van vijf tot tien meter verspringt. Maar dit gaat binnenkort veranderen. En dat ziet er onwerkelijk uit.

  Wetenschappers hebben een computer een algoritme aangeleerd, waardoor de computer op basis van twee foto’s van dezelfde omgeving – maar vanuit verschillende invalshoeken – nieuwe beelden kan ontwikkelen. In totaal gebruikten de computerwetenschappers 100.000 reeksen (bestaande uit een paar opeenvolgende Streetview-beelden) om hun DeepStereo-algoritme te onderwijzen.

  Streetview op bijzondere plekken

  Google heeft de afgelopen jaren bijzondere locaties op Google Streetview gezet, zoals Antarctica, het Great Barrier Reef en de Wieliczka-zoutmijn.

  Aangeleerd gedrag
  De test verliep als volgt. Wetenschappers verwijderden één frame in iedere Streetview-reeks en vroegen aan de computer om het beeld te reproduceren op basis van de andere foto’s. Vervolgens vergeleek de computer zijn eigen reproductie met het origineel, waarna het algoritme verder kon worden aangescherpt.

  “De gereproduceerde beelden wijken nauwelijks af van de originele beelden”, zegt onderzoeker John Flynn van Google. Zelfs ingewikkelde objecten als bomen en gras worden perfect nagemaakt. Dit komt omdat de computer zeer nauwkeurig werkt, waarbij de kleur en de diepte van iedere pixel wordt geanalyseerd. Ook bewegende objecten zijn geen probleem. “Die verschijnen vervaagd, maar dit geeft een mooi ‘motion blur’-effect.”

  In de onderstaande video is te zien hoe realistisch een Streetview tour kan zijn. Rechtsboven in de video zie je de originele Streetview-beelden.

  Tijdrovend
  Ben je benieuwd wanneer je zo’n fantastische tour in jouw buurt kunt afleggen? Voorlopig nog niet. Eén computer is ongeveer twaalf minuten bezig om één nieuw beeld te produceren. Nogal een tijdrovende klus. De computerwetenschappers hopen hun algoritme in de toekomst te optimaliseren, waardoor de verwerkingstijd per foto daalt. Dan kan Google eindelijk automatisch Streetview-beelden produceren van populaire plekken, zoals musea en centra van grote steden.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd