Wetenschappers bouwen een Stradivarius

Onderzoekers hebben met behulp van CT-scans een onbetaalbare Stradivarius-viool uit 1704 nagebouwd. En met succes!

Stradivarius-violen zijn wereldberoemd. Het zijn handgemaakte violen van de hand van één van de beste violenmakers ooit: Antonio Stradivari. De schaarse Stradivarius-violen (er zijn er nog ongeveer 650 van) gaan voor miljoenen over de toonbank. Dat komt niet alleen door de prachtige vormgeving van de violen, maar vooral door het geluid dat ze produceren. Hun geluidskwaliteit is namelijk uitzonderlijk goed.

Een CT-scan van de achter- en voorkant van de viool. Foto: via RSNA.org.

Hoe dat komt, is onduidelijk. Wetenschappers besloten daarom een Stradivarius-viool na te maken. “We hadden twee doelen,” vertelt onderzoeker Steve Sirr. “Begrijpen hoe de viool werkt en reproducties van ‘s werelds meest geprezen viool beschikbaar stellen voor jonge muzikanten die zich geen originele Stradivarius kunnen veroorloven.”

De onderzoekers legden de viool onder een CT-scan en dat leverde in totaal meer dan 1000 CT-beelden op. Die beelden werden in een computer verwerkt en de PC maakte de verschillende onderdelen exact na. Sirr zette de viool vervolgens met behulp van twee vioolmakers in elkaar.

Links de echte en nagemaakte viool. Rechts de computer die onderdelen van de viool maakt. Foto's: via RSNA.org.

Bronmateriaal

"Researchers Use CT to Recreate Stradivarius Violin" - RSNA.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door RSNA.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd