Twee zeer oude kuilen ontdekt bij Stonehenge

De ontdekking wijst erop dat hier nog voordat Stonehenge er was al diverse rituelen werden uitgevoerd.

De onderzoekers ontdekten nabij Stonehenge twee flinke kuilen. Opvallend genoeg liggen de kuilen gezien vanaf de ‘Heel Stone‘ – een steen net buiten de ingang van Stonehenge – exact op één lijn met de plaats waar de zon in de zomer onder- en opging.

Paal
Mogelijk bevonden zich in de kuilen ooit enorme stenen, houten palen of vuur. Zo was altijd goed te zien waar de zon op en onder zou gaan. De kuilen maken deel uit van de zogenoemde Stonehenge Cursus: een tweede monument dat zich naast Stonehenge bevindt. Het is ongeveer 150 meter breed en drie kilometer lang en aanzienlijk ouder dan Stonehenge.

WIST U DAT?

…onlangs in een Duits bos nog een ‘Keltisch Stonehenge’ werd ontdekt?

Niet de enige
“Het is voor het eerst dat we zoiets bij Stonehenge zien en het geeft ons een beter beeld van de rituelen die mogelijk plaatsvonden in de Stonehenge Cursus en omgeving,” legt onderzoeker Vince Gaffney uit. “Deze spannende vondst wijst erop dat Stonehenge niet altijd de enige en meest belangrijke rituele plaats is geweest en de omgeving van Stonehenge kan wel eens veel eerder van belang zijn geweest als heilige plaats.” Blijkbaar werden op andere rituele plaatsen – niet ver van Stonehenge – ook rituelen uitgevoerd. Dat zou al gebeurd zijn voordat Stonehenge (dat zo’n 3000 voor Christus tot stand kwam) werd gebouwd.

Lopen?
Welke functie de kuilen hadden? Dat blijft koffiedik kijken, maar de onderzoekers hebben wel een idee. “Het is mogelijk dat processies in de Stonehenge Cursus bij zonsopgang vanaf de oostelijke kuil vertrokken en richting het oosten en later weer terug naar het westen voerden. Ze kwamen dan bij zonsondergang bij de westelijke kuil aan.” Dat alles zou plaatsgevonden hebben op de langste dag van het jaar. “Als je de loopafstand tussen de twee kuilen meet dan zou de processie halverwege de dag precies halverwege zijn. De zon scheen dan recht op Stonehenge. Dat is geen toeval en wijst erop dat de exacte lengte van de Stonehenge Cursus en de locatie van de putten belangrijk waren.”

Stonehenge was ongetwijfeld een belangrijke rituele plaats. Maar de rituele plekken eromheen, zijn vaak ouder en waren klaarblijkelijk minstens zo belangrijk. De spirituele geschiedenis van het gebied rondom Stonehenge gaat dus veel verder terug dan gedacht.

Bronmateriaal

"Discoveries provide evidence of a celestial procession at Stonehenge" - Birmingham.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mari (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd