Zeker vijftig soorten dinosaurussen zouden nooit bestaan hebben, maar aan het brein van wetenschappers zijn ontsproten.
In Science pleiten wetenschappers ervoor om eens te snoeien in het enorme aantal soorten dinosaurussen. Een groot deel ervan zou onjuist zijn geïdentificeerd.
Nanotyrranus
Een voorbeeldje: de Nanotyrranus. Wetenschappers vonden de restanten en concludeerden direct dat dit een nieuwe soort moest zijn. Maar nu vermoeden sommigen dat de restanten in werkelijkheid toebehoorden aan een jonge Tyrannosaurus. De jonge T. rex zag er heel anders uit dan zijn ouders, dus die gedachte is nog niet eens zo heel gek.
WIST U DAT…
Dracorex
En zo zijn er nog veel meer soorten die waarschijnlijk nooit een eigen soort hebben gevormd. De Dracorex bijvoorbeeld. En de Torosaurus. En de Stygimoloch. Deze dino’s zouden simpelweg deel uit gemaakt hebben van een andere soort.
Foutje
Het is mogelijk dat iets meer dan de helft van alle dino’s nu een verkeerd stempel opgedrukt heeft gekregen, zo stellen paleontologen. Om dat soort foutjes in de toekomst te voorkomen, zouden de nieuwste technieken moeten worden aangewend. Ook is het nodig om alle fouten uit het verleden recht te zetten.
De wetenschappers benadrukken dat het waarschijnlijk onmogelijk is om alle fouten ongedaan te maken en de fouten ook niet meer te maken. Toch is het belangrijk dat onderzoekers zich bewust zijn van het feit dat ze zich met de identificatie van dinosaurussoorten op glad ijs bevinden.
Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Nobu Tamura (via Wikimedia Commons).