Satelliet spot megastad Istanbul

Satellietbeelden laten duidelijk zien hoe enorm de Turkse hoofdstad is. De 15 miljoen inwoners beslaan samen bijna 1800 vierkante kilometers.

De bebouwing is geel gekleurd. In het water zijn de boten goed zichtbaar. Net als het vliegveld helemaal links, onderaan op de foto.

Brug
Pas in 1973 en 1988 werden twee bruggen over de Bosporus aangelegd. Hierdoor kreeg de stad de gelegenheid om zich uit te breiden. In de laatste 35 jaar is de omvang van de stad verdrievoudigd.

WIST U DAT…

Toekomst
Zo’n kijkje op een megastad is heel nuttig, zo legt expert Hannes Taubenböck uit. “Megasteden laten ons een kijkje nemen in de toekomst. We mogen verwachten dat steden die nu slechts twee tot vijf miljoen inwoners hebben explosief zullen groeien.”

De beelden van Istanbul werden gemaakt met behulp van een Duitse radarsatelliet. Deze is in staat om zelfs door duisternis en wolken heen te ‘kijken’. De gebouwen op aarde reflecteren de signalen die de satellieten afgeven en zo is het mogelijk om een goed beeld te krijgen van de omvang van steden.

De rechten op bovenstaande afbeeldingen behoren toe aan DLR.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd