Experts zijn verloren werk Da Vinci op het spoor

Onderzoek wijst erop dat zich achter een muur in Florence een verloren meesterwerk van Leonardo Da Vinci ophoudt.

Het zou gaan om het werk ‘Strijd om Anghiari’. Da Vinci kreeg in 1503 opdracht om enkele gevechten uit de geschiedenis van Florence op de muren van het Palazzo Vecchio te vereeuwigen.

Af?
Da Vinci begon in 1505 aan zijn meesterwerk. Schetsen (zoals die hierboven) vertellen ons hoe hij het voor zich zag. Volgens architect en schrijver Giorgio Vasari (1511-1574) maakte Da Vinci zijn kunstwerk nooit af: zijn experimenten met verf zouden fout zijn uitgepakt. Historici hebben die conclusie altijd in twijfel getrokken en gaan ervan uit dat Da Vinci zijn werk weldegelijk voltooide.

WIST U DAT…

…ook Leonardo da Vinci wel eens een foutje maakte?

Waar?
Maar waar is het dan? Vasari kreeg in 1560 opdracht om in Palazzo Vecchio nieuwe fresco’s te schilderen. Niet de strijd om Florence, maar de invloedrijke familie De’ Medici moest centraal komen te staan. Het was in deze tijd dat het werk van Da Vinci (ongeacht of het nu af was of niet) verdween. Heeft Vasari het verwijderd en overgeschilderd? Wetenschappers denken van niet. Eerder had Vasari al opdracht gekregen om een kerk op te knappen. Hij zette nieuwe muren voor oude fresco’s neer en beschilderde die. Pas in de negentiende eeuw werden de oude fresco’s opnieuw ontdekt. Wat nu als Vasari in Palazzo Vecchio hetzelfde heeft gedaan? Dan bevindt het werk van Da Vinci – dat heel levendig en mooi moet zijn geweest – zich hier nog steeds. Nieuw onderzoek onderschrijft dat.

Het werk dat Vasari mogelijk voor dat van Da Vinci plaatste.

Holle ruimte
Met behulp van radarbeelden is bevestigd dat zich tussen de wand waarop Vasari zijn fresco aanbracht en de wand die erachter staat ruimte zit. “Het betekent dat er tussen de twee muren een holle ruimte zit,” legt onderzoeker Maurizio Seracini uit. “Mogelijk is deze door Vasari gecreëerd om Leonardo’s werk te beschermen.”

Hint
Niet alleen de holle ruimte wijst daarop. Vasari zou in zijn eigen fresco een hint hebben achtergelaten die gaat over het werk van Da Vinci. In één van de vlaggen staan de volgende woorden geschreven: ‘cerca, trova’: zoekt en gij zult vinden.

Met behulp van een speciale camera die verborgen pigmenten kan onthullen, moet nu blijken of zich achter die muur echt een kunstwerk van Da Vinci ophoudt. Maar voor het zover is, moeten de onderzoekers eerst geld inzamelen voor dit vervolgonderzoek. Er is ongeveer 185.000 euro nodig. Zodra dat er is, kan die ene prangende vraag wellicht worden beantwoord.

Bronmateriaal

"Search is on for lost Da Vinci" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd