Hormoon bepaalt wijsvinger-ringvinger-index

Mannen met een lange ringvinger hebben beter zaad: eindelijk zijn dit soort opvallende onderzoeksresultaten te verklaren.

De afgelopen jaren hebben onderzoekers allerlei verbanden gelegd tussen de lengte van de ring- en wijsvinger en gezondheidsproblemen zoals depressies, hart- en vaatziekten en autisme. Er bleek zelfs een verband te zijn tussen de lengte van de vingers en agressie.

Rare verbanden
Het klinkt in eerste instantie misschien niet als heel betrouwbare onderzoeken. Maar een nieuwe studie verklaart de ‘rare’ verbanden.

Index
Het draait allemaal om de zogenoemde wijsvinger-ringvinger-index. Bij mannen zijn de ringvingers over het algemeen langer dan de wijsvingers. Bij vrouwen is het andersom. Hoe de wijsvinger en ringvinger zich tot elkaar verhouden, blijkt weer invloed te hebben op tal van zaken. Zo zou een man met een relatief lange ringvinger beter zaad produceren.

WIST U DAT…

…een vrouwelijke marmot heel mannelijk is als ze veel broertjes heeft?

Hormoon
Wat bepaalt nu hoe de ring- en wijsvinger zich tot elkaar verhouden? Wetenschappers vermoedden altijd dat het iets met hormonen te maken had en tonen nu voor het eerst aan dat dat vermoeden klopt. De onderzoekers namen de proef op de som met muizen. De dieren die aan meer testosteron werden blootgesteld, hadden een langere ‘ringvinger’. Wanneer ze aan meer oestrogeen werden blootgesteld, hadden ze een langere wijsvinger.

Nuttig
“Ik vind dit (onderzoek, red.) heel overtuigend en nuttig,” stelt onderzoeker John T. Manning die niet bij de studie betrokken was. “We kunnen ons nu meer gaan richten op de verbanden tussen de wijsvinger-ringvinger-index en gedrag dat afhankelijk is van het geslacht, problemen met het immuunsysteem, hart- en vaatziekten en een aantal vormen van kanker.”

Het onderzoek is terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bronmateriaal

"Male-female ring finger proportions tied to sex hormones in embryo; may offer health insights" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Riccardo Cuppini (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd