Fransen zijn de wolven alweer zat

De wolf is bezig aan een opmars (ook in ons land!). Goed nieuws, zou u zeggen. Maar daar denken de Fransen anders over.

Vorige week haalde de wolf nog even de kranten in ons land. Voor het eerst sinds 1897 was er in Nederland weer een wolf gespot. Het dier dook op in de buurt van Duiven (Gelderland).

Beschermd
Dat de wolf het zo goed doet, komt doordat het dier beschermd wordt. Toen de wolf in de negentiende eeuw in steeds meer landen verdween, grepen overheden in. Er mocht niet meer op de dieren gejaagd worden. Langzaamaan herstelde de soort zich. En nu zijn we op het punt beland dat de wolf weer voor problemen gaat zorgen. In Nederland is daar nog geen sprake van: die ene wolf kunnen we wel aan. Maar in Frankrijk zijn de dieren echt een probleem aan het worden.

WIST U DAT…

200 stuks
Ook in Frankrijk was de wolf bijna uitgestorven. Maar de redding kwam net op tijd en inmiddels wonen er in het zuiden alweer 200 exemplaren. Omdat de groep steeds groter wordt, breiden ze hun leefgebied in een rap tempo richting het noorden uit. Herders maken zich zorgen. In totaal zijn in Frankrijk dit jaar al meer dan 2000 schapen door wolven vermoord. Dat is 20 procent meer dan vorig jaar.

Wilde honden?
Liefhebbers van de wolf willen daar niets van weten. Ze stellen dat niet bewezen is dat de wolf erachter zit. Wilde honden zouden ook de boosdoener kunnen zijn, zo stellen ze.

Anderen vinden dat er moet worden ingegrepen. Naar verwachting vermenigvuldigen de wolven zich redelijk snel en zullen ze hun leefgebied steeds verder vergroten. Met vijftien tot twintig jaar kunnen ze zelfs het noorden van Frankrijk al binnendringen. Het is de vraag of er ingegrepen moet worden of dat dat niet nodig is en we ons enkel laten leiden door een irrationele angst die onder meer wordt ingegeven door het bekende sprookje van Roodkapje.

Bronmateriaal

"Wolf makes a comeback in France" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Golo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd