Walnoot vertraagt prostaatkanker

Het eten van walnoten zorg ervoor dat de groei van een tumor in de prostaat vertraagd wordt. Dat blijkt uit onderzoek. De walnoot beïnvloedt de genen die verantwoordelijk zijn voor de groei en de verbranding van de tumor op een positieve manier.

De onderzoekers stelden een dieet op voor muizen die zo genetisch gemanipuleerd waren dat ze prostaatkanker ontwikkelden. De helft van de muizen kreeg walnoten. De andere helft kreeg voedsel dat net zo vet was, maar geen walnoten bevatte. Na achttien weken waren de tumoren van de muizen die dagelijks walnoten hadden gegeten aanzienlijk kleiner. De groei van de tumor was met 30 tot 40 procent afgenomen.

Uit nader onderzoek moet blijken of walnoten hetzelfde effect op mensen hebben. Maar de onderzoekers zijn optimistisch. Hoewel de walnoot veel vet bevat, is de vrucht bijzonder gezond. Niet alleen prostaatkanker, maar ook hartziekten worden er door afgeremd.

Prostaatkanker wint terrein en treft alleen al in de Verenigde Staten één op de zes mannen. De ziekte wordt vooral veroorzaakt door omgevingsfactoren en dieet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd