Het temperament van Abraham Lincoln verklaard

De kleine blauwe pilletjes die Abraham Lincoln nam om zijn depressie tegen te gaan, zijn de oorzaak van zijn opvliegendheid. Dat concluderen wetenschappers van de Royal Society of Chemistry. Uit onderzoek blijkt dat de pilletjes 120 keer meer kwik dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid bevatten.

Lincoln stond bekend om zijn fysieke en verbale woede. Zo gaat het verhaal dat hij ooit zo boos werd op een voormalig werknemer dat hij hem oppakte en heen en weer schudde tot het gebit van de assistent rammelde. Een tijdgenoot noemde de woede van Lincoln “luguber met majesteitelijke en angstaanjagende toorn”.

De pillen die Abraham Lincoln nam, droegen de naam Blue Mass en werden in de negentiende eeuw veelvuldig voorgeschreven. Zo zou het medicijn effectief zijn bij kiespijn, constipatie, weeën en depressie. De pillen bevatten echter veel giftig kwik en hadden vele bijwerkingen van uitdroging, diarree en braken tot opvliegendheid.

Toen de Amerikaanse burgeroorlog uitbrak, besloot Lincoln met de pillen te stoppen. Tijdens het conflict werd hij geroemd vanwege zijn kalmte.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd