Walnoot verkleint kans op borstkanker

Muizen die een dieet met daarin walnoten volgen, hebben een veel kleinere kans op borstkanker, zo blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers lieten een aantal muizen een gewoon dieet volgen. Een andere groep muizen kreeg een dieet voorgeschreven met daarin een kleine hoeveelheid walnoten. De dieren uit deze groep kregen de walnoten al heel jong binnen: eerst indirect – via de voeding van hun moeder – en later direct.

Aangepast
De muizen in het onderzoek waren zo aangepast dat ze met enorme snelheid kanker zouden ontwikkelen. Maar de walnoten staken daar een stokje voor. De muizen die walnoten aten bleken veel langzamer dan de muizen met het gewone dieet borstkanker te ontwikkelen. Ook het aantal tumoren was kleiner, net als de tumoren zelf.

WIST U DAT…

Genen
De onderzoekers waren benieuwd hoe de walnoten dat precies deden en analyseerden de genen van de muizen. Ze ontdekten dat de noten invloed uitoefenden op genen die zowel in muizen als in mensen betrokken zijn bij de ontwikkeling van borstkanker.

Dieet
Het onderzoek laat zien dat het dieet een belangrijke rol speelt in de gezondheid. “Wat we in ons lichaam stoppen, maakt een groot verschil,” stelt onderzoeker Elaine Hardman. “Het bepaalt hoe het lichaam functioneert en hoe we reageren op ziekte en gezondheid.”

“De resultaten van dit onderzoek wijzen erop dat walnoten deel uitmaken van een gezond dieet en de kans op kanker bij toekomstige generaties kunnen verkleinen.” Veel walnoten hoeven we daarvoor niet te eten. Zo’n vijftig gram per dag zou al genoeg zijn.

UPDATE: het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door het American Institute for Cancer Research en de California Walnut Commission. De wetenschappers benadrukken echter dat deze partijen op geen enkele manier invloed hebben gehad op het onderzoek en de resultaten ervan.

Bronmateriaal

"Breast cancer risk drops when diet includes walnuts, researchers find" - Medicalxpress.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door lnvmsy (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd