De wolf is terug in ons land!

We zaten er al een tijdje op te wachten, maar nu is het dan ook echt zover: de wolf komt weer voor in Nederland.

De afgelopen jaren was de wolf in de landen rondom Nederland al in opkomst. Het dier was op steeds meer plekken te vinden en ook het aantal wolven nam toe. Liefhebbers van wolven hoopten dan ook dat de wolven – op zoek naar nieuw leefgebied – vroeg of laat de grens vanuit bijvoorbeeld Duitsland zouden oversteken en Nederland aan hun territorium zouden toevoegen.

Duiven
En nu is het dan zover, zo meldt De Gelderlander vandaag. Nabij het Gelderse plaatsje Duiven is een wolf waargenomen. Het dier werd gefotografeerd en experts hebben zich inmiddels over dat beeldmateriaal gebogen. Ze moeten concluderen dat het naar alle waarschijnlijkheid inderdaad om een wolf gaat.

WIST U DAT…

…wolven uw blik volgen?

1897
En dat zou betekenen dat Nederland voor het eerst sinds 1897 weer een wolf tussen de grenzen heeft wandelen. De wolf verdween in de achttiende eeuw uit veel Nederlandse provincies en het laatste exemplaar werd in 1897 bij Heeze (Noord-Brabant) waargenomen.

Bescherming
Ook andere landen zagen de wolf in die tijd verdwijnen. In 1982 besloten diverse Europese landen daar iets aan te doen: de wolf kon vanaf dat moment rekenen op bescherming. Daardoor gaat het nu weer goed met de soort.

Hoewel de wolf een sterk dier is en mede door allerlei sprookjes een slecht imago heeft, hoeven we niet direct bang voor het dier te zijn, zo stellen deskundigen. Wolven blijven het liefst zo ver mogelijk bij de mens vandaan en zullen ook nooit zomaar aanvallen. Mocht u er ooit één tegenkomen, houd dan wel afstand en blijf rustig. Meer weten over wolven? Kijk dan ook eens hier.

Bronmateriaal

"Wolven in Nederland" - Wolveninnederland.nl
"De wolf is nu echt terug in Nederland" - Gelderlander.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Josh More (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd