Nieuwe soort haai ontdekt op markt

Toen wetenschappers in Taiwan over de markt liepen, stuitten ze in een viskraam op een nieuwe soort haai.

De nieuwe soort heeft de naam Squalus formosus gekregen. Het is een zogenoemde doornhaai. Het dier is ongeveer een meter lang, zo is in het blad Journal of Fish Biology te lezen. De soort leeft waarschijnlijk voornamelijk in de wateren rondom Taiwan en Japan. Doornhaaien hebben namelijk vaak een klein leefgebied.

WIST U DAT…

Bijvangst
Hoe de haai op de markt terecht is gekomen is niet helemaal duidelijk. Het is echter niet aannemelijk dat Taiwanese vissers doelgericht op deze haai vissen. Waarschijnlijk is het dier tijdens de jacht op andere soorten in de netten terecht gekomen.

Smaakt het?
Hoe het dier bereid wordt en of deze echt anders smaakt dan andere haaien is eveneens onduidelijk. Ook weten we niet hoe het met de soort gesteld is. Eén ding staat vast: het dier moet niet te vaak in de netten belanden. Diepwaterhaaien zoals deze planten zich zeer langzaam voort en met elk exemplaar dat opgevist wordt, loopt de soort een gevoelige klap op.

Overigens is het niet ongewoon dat de detailhandel ervoor zorgt dat nieuwe soorten worden ontdekt. Vorig jaar werd nog een nieuwe soort hagedis ontdekt op een Vietnamese menukaart.

Benieuwd naar een foto van de nieuwe soort haai? Klik hier!

Bronmateriaal

"New Shark Species Found in Food Market" - Nationalgeographic.com
De tekening bovenaan dit artikel is gemaakt door Tambja (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd