Vrouwen die na hun 33ste moeder worden leven langer

  zwanger

  Wanneer een vrouw na haar 33ste levensjaar voor het eerst moeder wordt, is de kans groter dat ze lang leeft. Dit blijkt uit onderzoek van de Boston universiteit. Ook geven oudere moeders belangrijke genen door, die de levens van hun (klein)kinderen kunnen verlengen.

  Het onderzoek van de wetenschappers is gebaseerd op het Long Life Family Study. Aan dit genetische onderzoek deden 551 gezinnen mee. De onderzoekers onderzochten wanneer 462 vrouwen hun eerste kind kregen en keken vervolgens naar de datum van overlijden. Vrouwen die na hun 33ste moeder werden hadden een twee keer zo grote kans om 95 jaar te bereiken dan vrouwen die voor hun 29ste een eerste kind kregen. Vrouwen die pas na hun veertigste verjaardag moeder werden, hadden zelfs een vier keer zo grote kans om honderd te worden dan jongere moeders.

  Grootoudereffect

  Onze verre voorouders leefden veel korter dan wij. Grootouders hebben een cruciale rol gespeeld in de evolutie van de mens, want dankzij de opkomst van grootouders hadden ouders meer tijd om kinderen te produceren. De grootouders ondersteunden immers hun (klein)kinderen. Ook werden de goede genen – waardoor de eerste grootouders lang leefden – doorgegeven.

  De resultaten zijn logisch te verklaren. “Het voorplantingssysteem van de oudere moeders veroudert waarschijnlijk minder snel, omdat zij op latere leeftijd nog zwanger worden”, vertelt auteur Thomas Perls. “Mogelijk takelen ook andere delen van het lichaam minder snel af.”

  Goede genen worden doorgeven
  Hoe oud een persoon wordt, is dus voor een deel genetisch bepaald. “Een vrouw met deze ‘goede’ genen is langer vruchtbaar en produceert gemiddeld meer kinderen”, legt Perls uit. “Veel meer mensen zullen dus op een gegeven moment de goede genen bezitten.”

  Zwangerschap uitstellen dan maar?
  Is het slim om als vrouw te wachten met kinderen, omdat je dan langer leeft? Nee. “Het heeft geen zin om de zwangerschap uit te stellen, omdat al genetisch bepaald is hoe snel de interne klok tikt”, legt Perls uit.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd