New Horizons stuurt jouw boodschap naar aliens

pluto-2

Wil je graag een bericht sturen naar aliens? Wellicht komt je droom uit! Een groep burgerwetenschappers gaat begin volgend jaar berichten verzamelen van mensen over de hele wereld. Een selectie van deze berichten zal daadwerkelijk naar New Horizons verstuurd worden.

New Horizons komt in juli 2015 bij Pluto aan. De afstand tussen de ruimtesonde en de dwergplaneet bedraagt op dat moment slechts 6.000 kilometer. Ook gaat deze ruimtesonde de manen van Pluto observeren. Toen New Horizons vertrok, dachten we dat Pluto drie manen had, maar ondertussen zijn het er vijf. Enkele jaren geleden werden Kerberos en Styx ontdekt: het vierde en vijfde maantje van Pluto. Maar misschien ontdekken we er dankzij New Horizons nog wel veel meer.

De Voyager-ruimtesondes hebben een gouden plaat aan boord. Deze plaat is een tevens een soort galactische TomTom: het vertelt buitenaardse beschavingen waar de aarde zich bevindt.
De Voyager-ruimtesondes hebben een gouden plaat aan boord. Deze plaat is een tevens een soort galactische TomTom: het vertelt buitenaardse beschavingen waar de aarde zich bevindt.
Gouden platen aan boord van de Voyagers
Het idee van berichten sturen naar andere intelligente beschavingen in het heelal is niet nieuw. Voyager I en Voyager II hebben een gouden langspeelplaat aan boord met daarop foto’s, woorden en muziek. Zo zijn 55 talen opgenomen, waaronder Nederlands, en kunnen aliens luisteren naar een 90 minuten durende selectie van muziek uit verschillende culturen, waaronder Bach, Mozart en Beethoven. De platen gaan een miljard jaar mee. Dat moet ook wel, want Voyager I zal pas over 40.000 aankomen bij Gliese 445. Dit is een rode dwergster op een afstand van 17 lichtjaar van de zon. Gaan de langspeelplaten ooit ontdekt worden? Die kans is klein. Het is als een speld in een hooiberg: een buitenaardse beschaving moet toevallig deze sondes tegenkomen om de boodschap te ontdekken.

Een selectie van de berichten wordt na de hoofdmissie naar New Horizons geüpload. Aangezien de dataverbinding slechts 1 kbit per seconde is, duurt dit minimaal enkele dagen. De berichten blijven op de harde schijf van New Horizons staan. Wanneer een buitenaardse beschaving de New Horizons-ruimtesonde vindt, kunnen zij in theorie de berichten lezen.

Stuur jij een selfie?
Zodra de berichten ingezameld kunnen worden, verschijnt er een artikel op Scientias. Stuur je een gesproken bericht? Of lijkt het je juist interessant om een selfie of een Vine-video te verzenden? De keuze is aan jou. De grote vraag is of buitenaardse wezens in staat zijn om onze boodschappen te interpreteren. Toch is het een mooi project.

Niks missen over New Horizons?
Volg het New Horizons-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het New Horizons-nieuws. Meld je aan voor het Scientias Magazine (rechts) en wij sturen de eerste foto’s van Pluto zo snel mogelijk naar je toe!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd