Volgepende steentabletten van de Maya’s ontdekt in Guatemala

steen

Eén van de tabletten spreekt van een koning uit de vroege geschiedenis van de Maya’s. Dat maakt de vondst extra waardevol.

De steen die spreekt van deze Maya-koning is helaas niet perfect bewaard gebleven. De onderzoekers troffen diverse fragmenten van de steen aan in een heiligdom. De fragmenten laten zien hoe een Maya-koning danst. Die koning wordt op de steen aangeduid als Ti’K’awiil. Alleen de linkerhelft van de steen is teruggevonden. Waarschijnlijk staat op de rechterhelft de danspartner van de Maya-koning.

Het fragment waarin de overleden ouders van een opgeklommen edelman worden geëerd. Afbeelding: David Stuart.
Het fragment waarin de overleden ouders van een opgeklommen edelman worden geëerd. Afbeelding: David Stuart.
Waardevolle ontdekking
Op de steen zijn ook hiëroglyfen te zien. Vermeld staat onder meer wanneer en waar de dans plaatsvond. “Deze stele portretteert een koning die leefde in een door ons nog slecht begrepen tijdvak in de geschiedenis van de Maya’s,” zo vertelt onderzoeker Marcello A. Canuto. Het maakt de ontdekking extra waardevol.

Zorgvuldig bewaard
En de steen is niet alleen waardevol voor ons. Ook voor de Maya’s uit die tijd was de stele blijkbaar belangrijk. Ze plaatsten deze steen volgens de onderzoekers in een heiligdom om deze zelfs lang nadat deze tot stand kwam, te kunnen behouden. “Het laat zien hoeveel waarde de Maya’s hechtten aan hun eigen geschiedenis,” stelt Canuto.

Naast deze steen zijn nog twee tabletten teruggevonden. Deze tabletten zijn nog in zeer goede staat. “Er is zelfs nog veel originele rode verf op te zien.” Eén van deze tabletten zie je helemaal bovenaan dit artikel. De steen staat vol met hiëroglyfen en getuigt van verschillende gebeurtenissen uit de zevende eeuw. “Het is een gedetailleerd verslag van de transformatie van een lokale edelman,” zo schrijven de onderzoekers. Deze edelman klimt op en wordt een machtige leider. Het verhaal eindigt met een eerbetoon aan de overleden ouders van de edelman.

Bronmateriaal

"Tulane archaeologists help unearth key Maya monuments" - Tulane.edu
"Preliminary Notes on Two Recently Discovered Inscriptions from La Corona, Guatemala" - Decipherment
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Marcello Canuto.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd