Belangrijkste haan mag als eerste kraaien

haan

Nieuw onderzoek toont aan dat de haan met de hoogste status de nieuwe dag mag aankondigen en dat andere hanen op hun beurt moeten wachten.

Het is een bekend geluid dat in veel culturen symbool staat voor het krieken van de dag: kukeleku. Maar is het je wel eens opgevallen dat hanen niet door elkaar heen kraaien, maar in plaats daarvan netjes om de beurt van zich laten horen? “Wanneer één haan het krieken van de dag aankondigt, volgen de andere hanen in de omgeving direct,” zo stellen onderzoekers in het blad Scientific Reports vast.

WIST JE DAT…

…onderzoekers recent hebben onderzocht waar de piemel van de haan is gebleven?

Maar hoe wordt nu bepaald welke haan als eerste kraaien mag? Dat was lang een raadsel, maar onderzoekers zijn er nu uit. “De belangrijkste haan begint altijd als eerste met kraaien, gevolgd door zijn ondergeschikten,” zo schrijven de onderzoekers. En ook die ondergeschikten laten op basis van hun eigen sociale status van zich horen. Na de belangrijkste haan kraait de op één na belangrijkste haan, waarna de op twee na belangrijkste haan mag kraaien, enzovoort. Wanneer de belangrijkste haan in de groep wegvalt, neemt de op één na belangrijkste haan het stokje over en zal deze de volgende ochtend beginnen met kraaien.

Het is een interessante ontdekking. Het moment waarop de eerste haan gaat kraaien, wordt namelijk ingegeven door het dag- en nachtritme van de haan. “Deze resultaten wijzen erop dat in een groepssituatie de belangrijkste haan het krieken van de dag mag aankondigen en dat ondergeschikte hanen geduldig genoeg zijn om op het eerste gekraai van de belangrijkste haan te wachten.” Deze ondergeschikte hanen hebben zelf echter ook een dag- en nachtritme, maar negeren dat in dezen – om sociale redenen – en wachten netjes tot de belangrijkere haan of hanen van zich hebben laten horen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd