Vleesetende dinosaurus met bochel gevonden

Archeologen hebben in Spanje de resten van een vleesetende dinosaurus gevonden. De dino had een opvallende bochel op zijn rug, gespierde poten en waarschijnlijk de eerste veren. De Concavenator corcovatus leefde 130 miljoen jaar geleden in Spanje en was verwant aan de Carcharodontosaurus, een grote dinosaurussoort. De bochel van de Concavenator corcovatus is uniek in vergelijking met andere gebochelde dino’s.

“Een van de unieke eigenschappen is de verlenging van de laatste twee wervels in de voorkant van de heup”, zegt onderzoeker Francisco Ortega tegen Discovery News. “Hierdoor vormt er een soort bult, waarvan de functie tot dusver onbekend is.”

Een andere verrassing is dat de dinosaurus kleine bulten op zijn onderarm had. Waarschijnlijk had de Concavenator primitieve veren, net zoals de Velociraptor. Opmerkelijk, want de Concavenator is ouder en viermaal groter dan de Velociraptor.

Met zijn bult en mogelijke veren viel de Concavenator op in het Spaanse landschap. De dino was niet de enige bewoner. 130 miljoen jaar geleden leefden er vogels, schildpadden, hagedissen, andere dino’s, krokodillen en meer dieren in Spanje.

“Dit onderzoek is erg belangrijk”, zegt Luis Chiappe van het Natuurhistorische Museum van Los Angeles. “Het toont bewijs dat veren verspreid waren onder de Theropoda. Daarnaast laat het onderzoek zien dat veren niet alleen voorkwamen bij kleine dinosaurussen, maar mogelijk ook bij grotere exemplaren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd