Mozaïek van Rosettanevel toont veel jonge sterren

Er is een nieuwe foto verschenen van de Rosettanevel. De mozaïek bestaat uit meerdere foto’s van verschillende observatoria, zoals het Chandra röntgenobservatorium en het Kitt Peak observatorium. Chandra onthulde honderden jonge sterren in het centrale cluster, terwijl Kitt Peak grote gebieden met gas en stof fotografeerde in zichtbaar licht. Het resultaat is een veelzijdige blik op deze nevel.

De Rosettanevel is een bijzonder stervormingsgebied met een diameter van 130 lichtjaar. Vanaf de aarde beslaat de nevel een gebied dat vijf keer zo groot is als de maan. De totale massa van de Rosettanevel is gelijk aan 10.000 zonnen.

Onlangs ontdekte Chandra tientallen nieuwe jonge sterren in NGC 2237, een cluster aan de rechterkant van de foto. Voorheen waren er slechts 36 jonge sterren in dit cluster bekend. Chandra verhoogde dit aantal naar 160.

Wetenschappers beweren dat het centrale cluster als eerste ontstond. Vervolgens dijde de nevel uit, waardoor het stervormingsproces ontsprong in twee nabije sterrenclusters, waaronder NGC 2237.

Klik op de foto hieronder om een grotere versie te bekijken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd