Verkeerslawaai jaagt bloeddruk de hoogte in (en veroorzaakt nog meer gezondheidsschade)

Het lawaai van langsrazend verkeer is niet alleen irritant, het is ook slecht voor je gezondheid. Alleen al het geluid jaagt je bloeddruk de hoogte in.

Verkeerslawaai wordt gelinkt aan allerlei aandoeningen, maar niet altijd is duidelijk of het effect een gevolg is van het lawaai zelf of van de luchtvervuiling die ermee gepaard gaat. Uit een nieuwe Chinese studie blijkt nu dat toch echt het lawaai de boosdoener is.

Overal is lawaai
“We waren een beetje verrast dat het verband tussen verkeerslawaai en hoge bloeddruk overeind bleef na correctie voor luchtvervuiling”, zegt onderzoeker Jing Huang van de Peking University in Beijing. Samen met collega’s analyseerde ze data uit de bekende Britse Biobank van meer dan 240.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar zonder hoge bloeddruk. De hoeveelheid verkeerslawaai werd ingeschat aan de hand van het woonadres in combinatie met een speciale Europese tool, die daarvoor is gemaakt.

Na ruim acht jaar keken de onderzoekers hoeveel mensen een hoge bloeddruk hadden ontwikkeld. Degenen die waren omringd door veel verkeerslawaai hadden vaker een hoge bloeddruk. Daarbij gold: hoe meer lawaai, hoe meer kans dat de bloeddruk de hoogte inging. Wie ook nog werd blootgesteld aan veel luchtvervuiling liep het meeste gevaar. “Verkeerslawaai en luchtvervuiling bestaan rondom ons”, zegt Huang. “Het is belangrijk om de individuele effecten van het lawaai te achterhalen en niet alleen het effect van de totale omgeving.”

Tijd voor stillere auto’s
De bevindingen kunnen leiden tot beleidsmaatregelen omdat ze bevestigen dat blootstelling aan verkeerslawaai schadelijk is voor onze bloeddruk, vervolgt ze. Overheden kunnen het lawaai aanpakken door striktere richtlijnen in te voeren en die te handhaven. Ook kan het helpen om wegen te verbeteren, steden anders in te richten of te investeren in technologie om auto’s stiller te maken. “Dit is de eerste grote studie die het effect aantoont van verkeerslawaai op hoge bloeddruk”, zegt onderzoeker Jiandong Zhang van de University of Carolina in een reactie. “Deze data leveren het bewijs dat het belangrijk is om verkeerslawaai en luchtvervuiling in de buurt van mensen te verminderen, zodat hun hart- en vaatgezondheid verbetert.” Overigens heeft de overstap op elektrisch rijden op het verkeerslawaai niet zoveel effect: het is voornamelijk de wrijving tussen de autobanden en de weg die het lawaai veroorzaakt.

Tinnitus
Maar verkeerslawaai vergroot niet alleen de kans op hoge bloeddruk, vorige maand verscheen er nog een Deense studie waaruit blijkt dat ook het risico op tinnitus toeneemt. De onderzoekers van de University of Southern Denmark analyseerden data van 3,5 miljoen Denen en concludeerden dat de kans op de gehooraandoening waarbij mensen constant een hele vervelende zoemtoon horen, toeneemt naar mate ze meer last hebben van lawaai in huis. Voor elke 10 decibel lawaai neemt de kans op tinnitus met 6 procent toe. De Denen beschouwen 58 dB als schadelijk. Vooral geluidsoverlast ’s nachts is slecht voor de gezondheid. Het heeft effect op je slaap en goed slapen is zowel voor je fysieke als voor je geestelijke gezondheid erg belangrijk, aldus de onderzoekers. Daarom is het goed om bijvoorbeeld oordopjes in te doen als je naast een drukke weg slaapt.

Dementie
En de Denen hebben al meer onderzoek gedaan naar de gevolgen van verkeerslawaai. Ze ontdekten na analyse van de data van meer dan 2 miljoen Deense mensen van 60 jaar en ouder ook een verband met vasculaire dementie: de kans daarop zou met ruim een kwart toenemen bij mensen die minstens tien jaar zijn blootgesteld aan verkeerslawaai van 55 dB of meer, vergeleken met mensen die in die periode minder dan 40 dB aan geluid om zich heen hadden. Mogelijke verklaring is dat het geluid de slaap verstoort en stress veroorzaakt, wat de kans op hart- en vaatziekten doet toenemen, tot veranderingen in het immuunsysteem leidt en ontstekingsreacties kan veroorzaken. Dit speelt volgens de onderzoekers allemaal een rol bij het ontstaan van dementie.

Benieuwd naar de hoeveelheid geluid in jouw omgeving? Kijk dan op de overheidssite Atlas Leefomgeving en check je plek. Daar kun je je adres invullen waarna je gegevens krijgt te zien over onder meer fijnstof, stikstofdioxide en geluid in je buurt. 

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd