Unieke ruimtefoto: maan werpt een schaduw op Noord-Amerika

Op 14 oktober was er een ringvormige zonsverduistering te zien in delen van Noord-Amerika. Dit bijzondere spektakel was niet alleen vanaf het oppervlak te aanschouwen, maar ook vanuit de ruimte.

Tijdens een zonsverduistering staat de maan precies tussen de zon en de aarde. Hierdoor wordt het zonlicht tegengehouden, waardoor er minder licht op het aardoppervlak valt. De schaduw van de maan is goed te zien op de ruimtefoto van de week. Een groot deel van Noord-Amerika steekt donker af bij andere continenten.

De foto is gemaakt door een camera aan boord van de Deep Space Climate Observatory (DSCOVR). Deze zonnesatelliet werd in februari 2015 gelanceerd en houdt voornamelijk zonnewind in de gaten. De satelliet zweeft op het eerste Lagrangepunt tussen de aarde en de zon, net als de zonneobservatiesatelliet SOHO. Op die manier hebben beide satellieten altijd vrij zicht op de zon.

De ringvormige zonsverduistering werd live gestreamd door NASA. De video kun je hieronder terugkijken. In het geval van een ringvormige zonsverduistering is de afstand van de aarde naar de maan groter dan normaal, waardoor de maanschijf vanaf het aardoppervlak kleiner oogt dan de zonneschijf. De maan is daardoor niet in staat om de zonneschijf volledig te bedekken. Volgend jaar vindt er wel een volledige zonsverduistering plaats in de VS en in dan zal tijdens het hoogtepunt de zonneatmosfeer (corona) zichtbaar zijn. Wil je zelf een keer een totale zonsverduistering meemaken? Op 12 augustus 2026 is er een totale zonsverduistering te zien in het noorden van Spanje.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

"Darkened by the Moon’s Shadow" - NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd