Twijfels over boodschap van Joris Driepinter

Drie glazen melk per dag is goed voor het hart, zo concludeerden onderzoekers vorig jaar. Nu volgt scherpe kritiek.

Onderzoekers van de Wageningen University publiceerden de resultaten in november vorig jaar. De onderzoekers analyseerden gegevens die onder meer werden aangeleverd door universiteit Harvard en concludeerden dat één glas melk per dag de kans op hart- en vaatziekten met zes procent verkleinde. Dat effect bleek tot en met drie glazen melk per dag overeind te blijven: wie dagelijks drie glazen melk drinkt, zou een achttien procent kleinere kans op hart- en vaatziekten hebben.

Joris
En daarmee kreeg Joris Driepinter gelijk, zo stelden de onderzoekers. Dit reclamestripfiguurtje pleitte tientallen jaren geleden al voor drie glazen melk per dag. De resultaten werden gepubliceerd in het blad American Journal of Clinical Nutrition en er verscheen een artikel in het blad Resource: een blaadje dat Wageningen UR zelf uitgeeft.

Afhankelijk

Wakker Dier legde een klacht neer bij de Reclame Code Commissie. Volgens de dierenrechtenorganisatie zou Wageningen University vaak halfslachtig bewijs gebruiken om reclame te maken voor de zuivelindustrie. De organisatie wijst erop dat de universiteit voor de financiering van ongeveer de helft van het onderzoek afhankelijk is van organisaties en bedrijven.

Misleidend
En daarmee leek de kous af. Maar bijna een jaar nadat de resultaten gepubliceerd werden, komt er nu felle kritiek los. En wel van een Harvard-universiteit: één van de partners in dit onderzoek. De gerespecteerde onderzoeker Walter Willett las het oorspronkelijke persbericht (dat inmiddels is aangepast. Zo veranderde de kop van ‘Melk goed tegen hart- en vaatziekten’ in ‘Melk lijkt goed tegen hart- en vaatziekten’) en was verontwaardigd. Hij noemt het ‘misleidend’ en ‘een extreme verdraaiing van de resultaten’.

Klein beetje
Het persbericht zou slechts een klein deel van de onderzoeksresultaten betreffen. Het grootste deel van het bewijs wijst er namelijk niet op dat melk goed is voor het hart- en de vaatziekten. Het lijkt erop dat de resultaten zodanig zijn verdraaid dat ze de zuivelindustrie in een goed daglicht zetten. Verontrustend. Zeker omdat de zuivelindustrie de onderzoekers mede financierde. Hoewel de wetenschappers benadrukken dat financiers geen invloed hebben op de resultaten wijst het persbericht – dat eigenlijk iets heel anders beweert dan het wetenschappelijke artikel – daar wel op.

Afgelopen dinsdag kwam de universiteit van Wageningen noodgedwongen met een nieuwe verklaring. Hieruit blijkt dat er geen significant bewijs is dat de kans op hartaanvallen en beroertes kleiner wordt door het consumeren van melk. En op basis van het onderzoek kunnen zeker geen aanbevelingen worden gedaan over het consumeren van melk: daar is meer onderzoek voor nodig. De kwestie is namelijk veel complexer dan het persbericht wil doen geloven. Ook het gebruik van Joris Driepinter – een reclamemiddel van de zuivelindustrie – was ongepast.

Bronmateriaal

"Three Glasses of Milk a Day? Maybe Not" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mowie Kay (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd