Kometen bombarderen nabij zonnestelsel

Het zou zomaar kunnen dat kometen ingrediënten voor leven op dit moment afleveren op een ‘geschikte’ exoplaneet.

Wetenschappers zijn er voor het eerst getuige van geweest hoe kometen een exoplaneet teisteren. De kometen gaan helemaal los nabij de ster Eta Corvi, op een afstand van zo’n zestig lichtjaar van de aarde. Nabij de ster bevindt zich een stofgordel en de samenstelling ervan vertoont grote overeenkomsten met die van kometen, zo meldt NASA.

Gordel
De stofgordel is waarschijnlijk ontstaan doordat één of meer kometen op een rotsachtige planeet zijn gestuit. De stofgordel bevindt zich zo dichtbij de ster dat het niet uitgesloten is dat dit stelsel een aardachtige planeet in de bewoonbare zone telt.

WIST U DAT?

Ingrediënt
De onderzoekers hebben reeds vast kunnen stellen dat de kometen water en organisch materiaal naar dit gebied hebben gebracht. En laten dat nu juist de twee belangrijkste ingrediënten voor leven zijn!

Bevestigen
Het bestaan van de planeet nabij Eta Corvi moet nog bevestigd worden. Maar als de onderzoekers het bij het juiste eind hebben, kunnen ze er wel eens getuige van zijn hoe kometen bouwblokken voor leven op een zeer geschikte exoplaneet afleveren.

Klinkt bekend? Dat kan kloppen! Veel wetenschappers gaan ervan uit dat inslaande kometen zo’n vier miljard jaar geleden bouwstenen voor leven op aarde bezorgden. Door Eta Corvi en eventuele planeten eromheen goed te bestuderen, kunnen mensen meer te weten komen over hoe het leven op aarde kon ontstaan.

Bronmateriaal

"Comets may be creating oceans on alien planet" - Newscientist.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd