Tweeling: een voordeel voor broers en zussen

Een tweeling lijkt evolutionair gezien niet zo logisch, maar nu blijkt dat tweelingen toch evolutionaire voordelen hebben.

Tweelingen zijn vaak kleiner en ook zwakker dan eenlingen. Bovendien is de bevalling zwaar en is de kans op complicaties groter. Waarom blijven vrouwen dan toch van tweelingen bevallen?

Broer en zus
Onderzoekers in Gambia denken die vraag nu deels te kunnen beantwoorden. Ze ontdekten dat er wel degelijk mensen zijn die baat hebben bij de geboorte van een tweeling. Zo blijken de broertjes en zusjes van de tweeling er voordeel bij te hebben.

WIST U DAT…

…moeders van tweelingen over het algemeen langer leven?

Eenlingen
De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 1889 eenlingen en keken of deze eenlingen uit een gezin kwamen met daarin ook een tweeling. Dat leverde verrassende resultaten op. De eenlingen die ter wereld waren gekomen nadat hun moeder het leven had geschonken aan een tweeling waren gemiddeld 226 gram zwaarder dan de kinderen die niet na een tweeling waren geboren. Nu is dat niet zo heel verrassend. Een tweeling zorgt ervoor dat de doorbloeding van de baarmoeder optimaal is en daar profiteren ook de kinderen die daarna komen van. Maar het werd pas echt opzienbarend toen de onderzoekers de kinderen die voordat hun moeder het leven schonk aan een tweeling ter wereld waren gekomen, bestudeerden. Deze kinderen waren gemiddeld 134 gram zwaarder.

Groter
In andere woorden: broertjes en zusjes van tweelingen zijn groter, sterker en gezonder. En dat zou verklaren waarom tweelingen nog steeds geboren worden.

Proteïne
De onderzoekers denken dit alles te kunnen verklaren met behulp van een proteïne: IGF-1. Dit stofje kan de eileiders aanzetten tot de productie van meerdere eitjes. Hierdoor neemt de kans op tweelingen toe. Tegelijkertijd regelt dit stofje ook hoeveel een foetus groeit.

Wetenschappers reageren enthousiast op het onderzoek, maar zijn tegelijkertijd terughoudend. Zo is nader onderzoek nodig om de functie van IGF-1 te bevestigen.

Bronmateriaal

"Why Do Women Have Twins?" - Sciencemag.org
Bovenstaande foto is gemaakt door Izzard (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd