Kleine pijlinktvis compenseert met flink sperma

Een kleine pijlinktvis kan de concurrentie met grotere exemplaren niet aan, maar blijkt een slimme manier te hebben gevonden om toch in de race te blijven.

De kleine pijlinktvissen produceren grotere spermacellen. Zo vergroten ze hun kansen op nageslacht, ook al liggen ze door hun eigen grootte niet zo heel goed in de markt.

Onderzoek
Dat hebben onderzoekers ontdekt tijdens het bestuderen van de inktvis Loligo bleekeri. Deze soort kent twee typen mannetjes. Zo zijn er grote inktvissen die een echte show weggeven in een poging een vrouwtje te kunnen plezieren. Daarbij wordt ook de concurrentie met andere grote pijlinktvissen aangegaan. Zodra een vrouwtje overtuigd is, laat het mannetje zijn sperma in haar achter en wacht tot het vrouwtje eitjes legt.

WIST U DAT…

…onlangs nog een zeven meter lange pijlinktvis werd aangetroffen?

Afwachten
En dan zijn er nog de kleinere inktvissen die de strijd met de grote exemplaren onmogelijk aan kunnen gaan. Zij geven geen show weg, maar wachten rustig af. Zodra een vrouwtje eitjes gaat leggen, haast hij zich naar haar toe en laat zijn sperma buiten haar lichaam achter.

Niet beter
Het sperma van de kleine pijlinktvis is veel groter dan dat van de grotere exemplaren. Toch is het niet beter: het is niet sneller of vruchtbaarder. Maar het grote sperma werkt wel anders dan het kleine sperma. Zo werkt het grote sperma beter buiten het lichaam van de vrouwtjes, terwijl het kleine sperma weer beter in het lichaam werkt. Hierdoor krijgen de kleine inktvissen toch een kans om nageslacht op de wereld te zetten. Al met al produceren de grote pijlinktvissen wel meer nageslacht dan de kleine. Waarschijnlijk omdat hun sperma de eitjes eerder weet te bereiken.

Het is voor het eerst dat onderzoekers een soort aantreffen waarbinnen twee soorten sperma voorkomen.

Bronmateriaal

"Small squid produce bigger sperm" - BBC.co.uk
De foto hierboven laat een gewone pijlinktvis zien. Foto: © Hans Hillewaert / CC-BY-SA-3.0 (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd