IJsberg kan einde maken aan droogte

Een ijsberg naar Afrika slepen om zo de droogte te bestrijden: klinkt als een gek idee. Maar computermodellen tonen aan dat het werkt.

Het idee ontstond enkele decennia geleden al. Toen moesten onderzoekers er echter smakelijk om lachen. Maar het lachen zal ze vergaan zodra ze horen dat computermodellen aantonen dat de methode wel eens echt kan werken.

Het kan!
Modellen tonen aan dat het een echte oplossing kan zijn. Stel: men zou een ijsberg van Newfoundland vandaan halen en deze naar Afrika trekken. Die reis zou vijf maanden duren, maar eenmaal in Afrika aangekomen, is de ijsberg slechts veertig procent van zijn massa kwijt. De rest kan nog gebruikt worden als drinkwater. Niet alleen het smeltproces en de duur van het transport werd in kaart gebracht. Ook keken de onderzoekers hoe groot de kans was dat een ijsberg in tweeën zou breken en welke gevolgen dat zou hebben. De simulaties lijken een voorbereiding op het echte werk: het ook echt doen.

Een heel jaar
Met deze modellen werd uitgegaan van een ijsberg met een massa van zo’n zeven ton. Dat is aan de kleine kant, maar volgens de onderzoekers werkt de methode ook bij grotere ijsbergen. Maar hoeveel mensen kunnen baat hebben bij zo’n ijsberg? Volgens berekeningen kan een ijsberg van dertig ton 500.000 mensen gedurende een jaar van water voorzien.

WIST U DAT…

…de Japanse tsunami er nog voor zorgde dat een stuk ijs afbrak?

Duur
Het enige probleem? De kosten. Het verslepen van een ijsberg van zeven ton zou al tien miljoen dollar kosten.

Afbreken
Wie zich afvraagt of het wel verstandig is om ijsbergen los te breken en af te voeren, kunnen we geruststellen. Er breken elk jaar vele ijsschotsen af en een aantal daarvan is groot genoeg om mensen van drinkwater te voorzien.

Modellen zijn natuurlijk leuk en aardig, maar gaat het in de praktijk ook werken? Dat zal de toekomst leren. De bedenker van de methode – Georges Mougin – is inmiddels 86, maar hard bezig om geld te verzamelen voor een eerste poging. Meer weten? Klik hier!

Bronmateriaal

"Computer Models Show that Towing an Iceberg to a Drought Area Could Actually Work" - Popsci.com
Bovenstaande foto is gemaakt door Rghrous (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd